Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Až 6400 korun za odhozený nedopalek. Dovolená v Portugalsku se kuřákům prodraží

Autor: ČTK, for - 
18. července 2019
18:55

Portugalský parlament by měl v pátek schválit zákon, který mimo jiné ukládá pokuty až 250 eur (asi 6400 Kč) za odhazování nedopalků cigaret na ulici. Zákon ve čtvrtek potvrdila parlamentní komise pro životní prostředí a podpořit ho slíbily všechny poslanecké kluby, informovala agentura EFE.

„V Portugalsku se odhodí na ulici každou minutu asi 7 tisíc cigaretových nedopalků,“ řekl agentuře EFE portugalský poslanec André Silva. Nedopalek se může zdát maličkostí, ale toxické látky z něj poškozují půdu, řeky i moře, dodal Silva ze strany Lidé, zvířata a příroda (PAN).

Kromě pokut za odhazování nedopalků na ulici předpokládá nový portugalský zákon i pokuty pro podniky, které mají povinnost umístit před své budovy na ulici popelníky a nedělají to. Těm bude hrozit pokuta až 1500 eur (asi 38.000 Kč). V Portugalsku se tato povinnost týká například kancelářských budov, restaurací, hotelů či univerzit.

Po schválení parlamentem začne zákon platit, až ho podepíše prezident, což se očekává v srpnu. Pak by mělo následovat roční přechodné období, kdy budou úřady provádět informační kampaň pro kuřáky i podniky.

O problému cigaretových nedopalků se hovoří už několik let nejen v Portugalsku, obsahují totiž nebezpečné látky a navíc filtry se v přírodě dlouho rozkládají. Nedopalky částečně řeší i nová směrnice Evropské unie o redukci jednorázových plastových výrobků, schválená letos na jaře, kterou by měly země EU zavést do svých národních norem do dvou let. Poté by se měly tabákové firmy mimo jiné finančně podílet na úklidu zbytků své produkce.

Pokuty za odhazování nedopalků platí už v řadě evropských měst, kde je radnice zavedly jako postih za znečištění veřejného prostranství vesměs v souvislosti se zákazem kouření v restauracích. Také v Praze řeší městští strážníci takové případy, za něž udílejí pokuty.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

HOLOGRAM ( 18. července 2019 19:05 )

Proč ne i u nás??

Zobrazit celou diskusi