Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Merkelová si na hymnu opět sedla. Třesu se bránila i založenýma rukama

Autor: ČTK, tva - 
16. července 2019
16:00

Podruhé v krátké době v úterý německá kancléřka Angela Merkelová absolvovala uvítací ceremoniál v Berlíně vsedě. Po jejím boku seděla při hymnách obou zemí předsedkyně moldavské vlády Maia Sanduová, uvedla agentura DPA. Merkelovou v minulých týdnech při oficiálních příležitostech několikrát postihl nekontrolovatelný třes. Fotografové kancléřku navíc zachytili, jak před ceremoniálem sice stojí, má ale upjatý výraz a založené ruce. Právě tento postoj dříve zaujala, když se její tělo nekontrolovatelně roztřáslo.

Merkelová a Sanduová si vyslechly německou a moldavskou hymnu vsedě na židlích s bílým potahem, pak společně prošly před nastoupenou čestnou stráží. Už minulý týden byly připraveny židle na uvítací ceremonii pro dánskou premiérku Mette Frederiksenovou.

Merkelová absolvovala další uvítací ceremoniál vsedě (16. 7. 2019). Merkelová absolvovala další uvítací ceremoniál vsedě (16. 7. 2019). | Reuters

Merkelová se v poslední době několikrát potýkala s třesem těla. Minulý týden ji postihl při setkání s finským premiérem Antti Rinnem. Opakovala se tak situace z poloviny června, kdy se kancléřka třásla při vítání ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tehdy to vysvětlila tím, že byla dehydrovaná a že jí pomohlo vypít několik sklenic vody. Asi o týden později při jmenování nové ministryně spravedlnosti se ale třes vrátil.

Video  „Merkelová má zveřejnit svůj zdravotní stav, jako každý politik,“ shodli se politolog a neurolog.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Merkelová s třesy „bude muset nějakou dobu žít“

V Německu tyto události vyvolaly spekulace o kancléřčině zdraví. V nedávném průzkumu ale 59 procent Němců uvedlo, že do zdravotního stavu předsedkyně vlády nikomu nic není.

Jak se ale shodli v Epicentru Blesku politolog Alexander Tomský a neurolog Martin Jan Stránský, zdravotní stav politiků by měl být veřejně známou záležitostí. Neurolog Stránský navíc vysvětlil, co za opakovanými třesy německé kancléřky může stát.

Takovéto třesy fungují tak, že nejprve podvědomě a pak vědomě mozek začne vyhledávat a spíš se bát určitých stereotypních situací. Takže tohle by se jí nestalo, kdyby třeba seděla nebo byla sama,“ vysvětlil neurolog.

Merkelová, která oslaví ve středu 65. narozeniny, uvedla, že s návaly třesu „bude muset nějakou dobu žít“. Svůj nabitý program ale nezměnila. Na konci července by měla jako každý rok vyrazit na dovolenou. Obyčejně ji tráví na severu Itálie.

sadovsky ( 16. července 2019 20:58 )

To je tak když zapomene vytáhnout robertka a pak je roztreseno celé nemecko strachy o matku cmoudu...

medaka ( 16. července 2019 16:36 )

Angelo, Parkinson je zasloužená odměna za začerněnou Evropu.

Zobrazit celou diskusi