Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Byla by ryba? Tučňáci zašli do sushi baru, policie je opakovaně vyvedla

Autor: Mii - 
16. července 2019
15:25

Neobvyklý problém řešil v sobotu majitel restaurace Sushi Bi v novozélandském městě Wellington. Když ráno podnik otevíral, uviděl, že se po prostoru prochází dva tučňáci nejmenší. Zavolal na ně policii, která ptačí pár odnesla do místního přístavu. Jenže tučňáci se do sushi baru za pár hodin vrátili a majitel znovu musel volat policii. Informuje o tom televize BBC.

Majitel nezvané návštěvníky poprvé zpozoroval kolem půl sedmé hodiny ráno. Tučňáci si prostor obcházeli, ke všemu možnému čuchali a hřáli se v teplém rohu místnosti. Když si pro ně přijela policie, výrazně neprotestovali a nechali se odvézt zpět do wellingtonského přístavu, odkud pravděpodobně pocházeli.

„Kolébající tuláky odstranil z jejich úkrytu v sushi restauraci policista John Zhu,“ komentovali akci strážníci na facebooku.

Všichni si mysleli, že tím je problém vyřešen. Jenže malí cestovatelé se znovu vydali přes rušnou ulici a znovu si to namířili do sushi restaurace, kde je jen před pár hodinami objevil její majitel.

Když je zaměstnanci našli podruhé, ukázalo se, že ptačí pár si ve ventilaci pod podnikem staví hnízdo. Místní úředníci z odboru ochrany přírody (DOC) se domnívají, že je to proto, že se jim líbí teplo, které vzduchotechnikou prochází, a aroma ryb z připravovaného sushi

Tučňáci pod podnikem? Šílená, ale hezká představa

Policie opeřence opět odvezla pryč, ale varuje, že to nemusí být naposledy. „Je to typická charakteristika tučňáků. Vždycky se vrací tam, kde hnízdí,“ říká Mike Rumble z DOC. „Takže i když je to nějakých 200 nebo 300 metrů, nedivil bych se, kdyby majitel sushi baru za chvíli znovu volal, že jsou zpět,“ upozorňuje.

Zaměstnanci restaurace mají z nezvaných návštěvníků rozporuplné pocity. „Je to dost šílená představa, že si nějací tučňáci jen tak sedí pod naším podnikem. Ale zároveň hezká – pravděpodobně jsou vyděšení a roztomilí,“ uvedla Wini Morrisová, která v sushi baru pracuje.

Na kousance tučňáků pozor 

Wellingtonský přístav je aktuálně obydlen asi 600 páry tučňáků. Jde o tučňáky nejmenší, kteří – přesně jak jejich název napovídá – jsou ze všech tučňáků nejdrobnější – dorůstají výšky okolo 35 centimetrů. Jejich zajímavostí je, že jsou převážně noční, den tráví v podzemním hnízdě nebo na moři.

Momentálně nastává roční období, ve kterém si tito tučňáci začínají hledat partnery a místo pro hnízdění. Manažer DOC Jack Mace proto varuje, ať se k nim lidé během této doby nepřibližují, navzdory svému roztomilému vzezření mohou ošklivě pokousat.

Zobrazit celou diskusi