Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mladík najel do davu lidí a zabil ženu. K druhému doživotí dostal i 419 let

Autor: ČTK, kal - 
15. července 2019
20:40

Bělošský krajně pravicový radikál James Alex Fields (22), který předloni ve Virginii najel autem do davu odpůrců rasismu a zabil jednu ženu, v pondělí dostal další doživotní trest vězení. Po federálním soudu ho vynesl i soud státu Virginie, uvedla agentura Reuters.

Virginský soudce Richard Moore poslal Fieldse za mříže na doživotí a k trestu mu přidal dalších 419 let. Praxe vynášení doživotí rozšířených o další roky vězení je v USA běžná, je to trest za další činy a zároveň pojistka proti možnému předčasnému propuštění.

Město Charlottesville se v srpnu 2017 stalo dějištěm rasistického pochodu, při němž stovky bělošských rasistů a neonacistů procházely centrem města za provolávání rasistických hesel, mnozí hajlovali nebo nesli nacistické symboly. Když se shromáždil dav místních lidí, kteří dávali najevo odpor k neonacistické a rasistické ideologii, došlo ke střetům, které vyvrcholily Fieldsovým útokem.

Fields je stoupencem americké extremistické skupiny Vanguard America (Předvoj Ameriky) a sám se označuje za neonacistu. Hájil se nízkým věkem a dřívějšími psychickými poruchami. Obhájce již během federálního procesu argumentoval tím, že klienta traumatizovala rodinná tragédie, při níž jeho židovský dědeček zavraždil svou ženu a pak spáchal sebevraždu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi