Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tragédie Čechů v Řecku: Muž zemřel na pláži, žena v sanitce, syn má v nemocnici oporu

Autor: Mii, Martin Valeš, růž, ja - 
12. července 2019
17:35

Středeční bouře na řeckém poloostrově Chalkidiki poznamenala rovnou tři generace české rodiny, která pobývala v obytném voze. Muži (48) z Jihlavy při ní zemřeli oba rodiče, sám s četnými zraněními skončil v nemocnici v Soluni. Jediný, komu se nic nestalo, je jeho osmnáctiletý syn. Ten s ním pobývá na pokoji a snaží se otci dělat oporu. Oba dva chtějí co nejdříve zpět do Česka, informuje server TN.cz.

Chatrná skořápka obytného vozu nemohla udržet váhu podvozku. Starší muž zemřel na místě, jeho manželka prohrála boj o život při převozu do nemocnice. Syn má několik zlomenin, leží v nemocnici a vyrovnává se se ztrátou rodičů. Jedinému vnukovi živel fyzicky neublížil.

„Je ve stabilizovaném stavu,“ uvedla o Čechovi z Jihlavy mluvčí soluňské nemocnice pro TN.cz. „Přál by si v léčbě pokračovat v Česku,“ dodala. Kdy bude jeho zdravotní stav dostatečný pro převoz, momentálně nelze říci. V mezičase tak alespoň tráví čas se svým synem, který se s ním rozhodl zůstat na pokoji, i když jako jediný z rodiny neutrpěl žádná zranění.

Podle zástupkyně nemocnice byla smršť extrémní a nikdo ji nečekal. „Bouře přišla nečekaně, vše se stalo během 30 minut,“ řekla lékařka. Podobná slova používali místní lidé.

Zemřelo dalších pět lidí

Češi z Jihlavy nejsou jediní, komu se živel stal osudným. Dva Rusy – otce s dvouletým synem – zabil strom, který na ně spadl u jejich hotelu v letovisku Nea Potieda. Pod zřícenou střechou restaurace pak zemřela Rumunka s osmiletým chlapcem. Poslední obětí byl muž, místní rybář. Dalších asi sto lidí bylo v této oblasti zraněno.

„Něco takového jsem za pětadvacet let služby zažil poprvé,“ řekl agentuře Reuters Athanasios Kaltsas, lékař z nemocnice města Nea Moudania. S kolegy ošetřoval zejména různé zlomeniny u pacientů od osmi měsíců do 70 let.

Číslo 112 zachraňuje životy

Když jsme v ohrožení zdraví či života, můžeme v celé EU volat na číslo 112, stejně jako u nás. „Pokud nejde o natolik závažnou situaci, jako je ohrožení života, vždy je nejlepší kontaktovat nejprve asistenční službu, která pomůže a zajistí ten nejvhodnější postup řešení situace,“ upozorňuje Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny.

Mimo EU se čísla liší a je třeba i je ještě před odletem zkontrolovat na stránkách ministerstva zahraničních věcí. „Například v Egyptě je číslo na tísňovou linku 123,“ dodává Divoký.

Jedna pojistka nestačí

Živly komplikuji v těchto dnech řadě Čechů dovolenou v zahraničí. Vypořádat se s problémy pomáhá pojištění. Jen jedna pojistka ale většinou nestačí. Při cestě autem je nutné mít pojištěný jak vůz, tak sebe.

„Pokud ho máte sjednané, funguje havarijní pojištění stejně v zahraničí jako u nás. Umí pokrýt škody způsobené na autě, karavanu i obytném přívěsu,“ upozorňuje mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata. „Škody na majetku a zdraví bývají součástí cestovního pojištění a pojištění platí i pro případ živlů,“ dodává Milata s tím, že se rozhodně vyplatí mít sjednané i asistenční služby a škody řádně dokumentovat fotografiemi, případně protokoly od zasahujících jednotek i místní policie.

Podle právníka Petra Nováka ze společnosti Vaše nároky.cz je ale třeba zkontrolovat si pojistné podmínky a případně se připojistit. „Například pro případ živelních pohrom jako kroupy, bouře či vichřice je potřeba mít automobil proti této situaci pojištěn či připojištěn,“ vysvětluje právník. Navíc je dobré si ověřit i případné výluky z pojištění, kterých obvykle bývá značné množství.

Zobrazit celou diskusi