Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kalifornii zpustošilo silné zemětřesení, během dvou dnů druhé. Záchranáři sčítají zraněné

Aktualizováno -
6. července 2019
00:00
Autor: ČTK - 
6. července 2019
07:40

Jih Kalifornie v pátek večer tamního času, tedy v sobotu ráno středoevropského času, zasáhlo další silné zemětřesení, které si vyžádalo četná zranění a způsobilo poničení řady budov, popraskání plynového potrubí a několik požárů. Americká geologická služba USGS uvedla, že podle předběžných měření mělo intenzitu až 7,1 stupně a někteří odborníci nevylučují, že brzy může následovat další. Oblast zažila už ve čtvrtek nejsilnější zemětřesení za posledních 20 let s intenzitou 6,4 stupně. Po něm následovala série 1700 slabších otřesů, uvedla agentura AP.

Po pátečním zemětřesení jsou hlášena četná zranění a řada požárů, sdělila mluvčí hasičů Megan Personová bez bližších podrobností. Zatím podle ní není známo, že by někdo přišel o život. Otřesy v zasažené oblasti také způsobily škody na budovách a pozemních komunikacích.

Epicentrum se stejně jako ve čtvrtek nacházelo u města Ridgecrest v Mohavské poušti asi 240 kilometrů severovýchodně od Los Angeles. Otřesy trvaly asi půl minuty a cítit byly podle USGS nejen v Los Angeles, ale i v metropoli Kalifornie Sacramentu na severu státu a také směrem na jih až v Mexiku.

„Máme velké množství nahlášených požárů, které vznikly v důsledku úniku plynu nebo kvůli tomu, že popraskalo plynové potrubí,“ citovala agentura Reuters šéfa kalifornského integrovaného záchranného systému Marka Ghilarducciho. Na některých místech v Ridgecrestu také popraskalo hlavní vodovodní potrubí a byly přerušeny dodávky elektřiny. 

Ghilarducci upozornil, že plný rozsah škod bude viditelný až dnes (místního času) po rozbřesku. „Toto je velmi rozsáhlé zemětřesení a víme, že bude následovat série následných otřesů,“ varoval. Šéf policie v Ridgecrestu vzkázal lidem, aby si vytvořili zásoby „pro případ, že budeme mít něco většího, než máme dnes“. Z místní nemocnice byli vyvezeni pacienti, někteří z nich ještě s kapačkami v rukách. Z městečka Trona přišla zpráva, že se zřítil jeden dům, ale škody v tomto místě mohou být mnohem větší.

Otřásal se i stadion 

Patrné byly otřesy například na stadionu losangeleského basebalového týmu Dodgers, kde domácí tým právě hrál s hosty San Diego Padres. Nezdálo se, že by událost ovlivnila hráče, ale zato si jí všimli diváci sledující zápas v televizi, když jim poskakoval obraz. 

Jednu ze státních silnic v Kernském okrese, kde se nachází i Ridgecrest, zavalila lavina kamení uvolněná otřesy.

V Las Vegas a ve státě Nevada, jenž sousedí s Kalifornií, dvě po sobě jdoucí silná zemětřesení podle médií oživila přízrak ještě mocnějšího a ničivějšího zemětřesení, kterého se západ Spojených států velmi obává. Lucy Jonesová z Kalifornského technologického institutu (Caltech) nicméně ujistila, že páteční a čtvrteční zemětřesení se odehrála ve stejném tektonickém zlomu, který je vzdálen od zlomu San Andreas, který by katastrofální zemětřesení mohl způsobit. Pravděpodobnost dalších otřesů v příštím týdnu s intenzitou přesahující sedmý stupeň je podle seizmoložky desetiprocentní. Ovšem otřesy o síle pěti stupňů jsou téměř jisté.

Kalifornie je protkána tektonickými zlomy považovanými za nejaktivnější na světě. K nejnebezpečnějším v této oblasti patří zlom San Andreas, který protíná San Francisko a táhne se severně od Los Angeles ve vzdálenosti 65 kilometrů.

V roce 1994 zažila jižní Kalifornii zemětřesení o síle 6,7 stupně, které zasáhlo hustě obydlenou oblast Los Angeles. Zahynulo tehdy při něm 57 lidí a materiální škody se vyšplhaly na miliardy dolarů. I když páteční zemětřesení bylo silnější, nejsou jeho následky podle všeho tak ničivé, protože jeho epicentrum bylo v méně lidnaté oblasti.

Nezadat ( 6. července 2019 12:04 )

Málo,bohužel!

Zobrazit celou diskusi