Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Řecký ostrov sužují obří požáry. Oheň má na svědomí senior, pálil trávu

Druhý největší řecký ostrov Evia sužují už tři požáry křovinatého porostu. Dva vypukly během noci na dnešek a musely být kvůli nim evakuovány další čtyři vesnice. (ilustrační foto)
Druhý největší řecký ostrov Evia sužují už tři požáry křovinatého porostu. Dva vypukly během noci na dnešek a musely být kvůli nim evakuovány další čtyři vesnice. (ilustrační foto)  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
5. července 2019
12:21

Druhý největší řecký ostrov Evia sužují už tři požáry křovinatého porostu. Dva vypukly během noci na dnešek a musely být kvůli nim evakuovány další čtyři vesnice. Jedna byla evakuována už dříve. Podle agentury AP to oznámily místní úřady. Ze zapálení prvního požáru je podezřelý 64letý muž, který byl zatčen. Oheň se rozšířil, když pálil suchý plevel v okolí svého domu.

Ohnivý živel se začal šířit na dvou nových místech jen několik hodin poté, co bylo kvůli velkému požáru mobilizováno více než 100 hasičů a domovy byli nuceni narychlo opustit obyvatelé jedné obce. Hasičům se u tohoto prvního požáru podařilo zastavit postup plamenů lesnatým terénem a v zemědělských oblastech, obtížný terén a vysoké teploty jim ale znemožňují oheň zcela uhasit.

Další dva požáry se později rozhořely přibližně ve stejné době krátce před půlnocí na dnešek.

Do boje se všemi třemi požáry je podle úřadů nasazeno celkem 255 hasičů, čtyři hasící letouny, tři vrtulníky a stovka různé další techniky, včetně buldozerů.

V Řecku jsou velké letní požáry během horkých a suchých měsíců časté. Loni v létě vypukl v přímořském letovisku Mati u Atén velký lesní požár, který byl v této balkánské zemi vůbec nejtragičtější - připravil o život 101 lidí.

throphuvmi ( 5. července 2019 23:11 )

Přejít na SpFling.com - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

Zobrazit celou diskusi