Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zabil sousedy a další stovku lidí: Ničivý požár v Řecku způsobil senior, pálil odpad

Autor: ČTK - 
5. března 2019
19:08

Dvacet lidí obvinili dnes v Řecku z trestných činů z nedbalosti v souvislosti s loňským požárem, který zničil přímořské letovisko Mati a zabil sto lidí. Informovala o tom agentura AP. Mezi lidmi, kteří si vyslechli obvinění, je šéfka samosprávy regionu Atika, dva místní starostové, bývalý šéf civilní ochrany i představitelé hasičského sboru a policie.

Požár kolem obce Mati, která leží východně od Atén, vypukl 23. července loňského roku a kvůli velkému suchu a silnému větru se šířil velmi rychle. Místní úřady i vláda čelily kritice, že včas nevarovaly obyvatele před blížícím se ohněm a neprovedly rychlou evakuaci.

Sedm měsíců po požáru, který byl jedním z nejtragičtějších v řeckých dějinách, si obvinění ze zabití, těžkého ublížení na zdraví či žhářství z nedbalosti vyslechlo dvacet lidí. Kromě představitelů samosprávy, zástupců úřadu civilní ochrany či hasičů je mezi nimi také 65letý místní obyvatel, který pálil zahradní odpad a rozsáhlý požár tím způsobil. Obviněným hrozí za nedbalostní trestné činy nanejvýš pětiletý trest vězení.

Místní úřady už po požáru čelily kritice kvůli nezvládnutí situace, především špatné koordinaci záchranných prací. Někteří lidé, kteří uprchli před plameny do moře, utonuli, neboť několik hodin marně čekali na záchranu.

Video  Zničující požár v Řecku: Už 81 mrtvých, mezi zraněnými jsou i malé děti  - Reuters
Video se připravuje ...

cocumysvole ( 5. března 2019 20:35 )

To by mě zajímalo jak zjistili že nějakej senior pálil odpad. Potakovým fajráku zjistěj tak akorát prd. Prostě si našli obětního beránka.

Zobrazit celou diskusi