Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Zpackaný puč má krvavou dohru: V Etiopii zemřely desítky lidí včetně šéfa armády

Autor: ČTK - 
26. června 2019
16:21

Při víkendovém pokusu o převrat v etiopském státě Amhara zahynulo několik desítek lidí. S odkazem na sdělení vlády o tom informovala agentura Reuters. Původně se přitom předpokládalo, že mrtvých je pouze pět, mezi nimi náčelník generálního štábu a předseda regionální vlády. Etiopská vláda, která se k incidentu vyjádřila poprvé, rovněž uvedla, že pučisté zaútočili kromě úřadu místní vlády také na policejní velitelství, na sídlo vládnoucí strany a snažili se převzít kontrolu nad státními médii.

Za útokem podle vládního mluvčího stojí milice složená z vojáků, kteří nedávno vstoupili do regionálních bezpečnostních složek. Ti se měli snažit přesvědčit ostatní, aby se k jejich pokusu přidali, nicméně se jim to nepodařilo.

Jsou součástí naší policie. Nejsou nezávislí,“ řekl mluvčí Reuters. „Většina příslušníků s nimi však nebyla. Chrání nás velice dobře,“ dodal.

Fakt, že pučisté byli příslušníci bezpečnostních složek, podle Reuters komplikuje situaci pro premiéra Abiye Ahmeda, který se od svého loňského nástupu do úřadu snaží v této stomilionové zemi provádět demokratické reformy.

Doma si ale některými svými kroky podle Reuters udělal řadu vlivných nepřátel, zejména v armádě a ve zpravodajských službách.

Jeho vládě se také nedaří utišit bující násilí mezi etnickými skupinami, které v zemi soupeří o zdroje a vliv.

Zobrazit celou diskusi