Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Nejsou žádné důkazy,“ vzteká se Putin. Odpovědnost Ruska za sestřelení letu MH17 má za „povídačky“

Autor: ČTK, tva - 
20. června 2019
18:18

Rusko nesouhlasí se závěry mezinárodních vyšetřovatelů o příčinách katastrofy malajsijského letadla na lince MH17 nad východem Ukrajiny z roku 2014. V Moskvě to ve čtvrtek po skončení besedy s občany novinářům řekl ruský prezident Vladimir Putin. O vině Ruska podle něj nebyly předloženy žádné důkazy.

„Rusko se nikdy nevyhýbalo odpovědnosti, pokud spočívá na jeho bedrech, ale tady nejsou žádné důkazy,“ řekl Putin podle webu deníku Vedomosti. Zdůraznil, že Rusko má vlastní verzi příčin letecké katastrofy, ale mezinárodní společenství si to nepřeje slyšet. Podle prezidenta se ale bez dialogu nepodaří viníky vypátrat.

Putin reagoval na středeční informaci týmu mezinárodních vyšetřovatelů, že z odpovědnosti za sestřelení letadla nad východem Ukrajiny budou obvinění tři ruští občané s vazbou na armádní tajné služby a jeden Ukrajinec. Stroj letící z Amsterodamu do Kuala Lumpuru sestřelila v červenci 2014 raketa země-vzduch odpálená podle vyšetřovatelů z území kontrolovaného proruskými povstalci. Všech 298 lidí na palubě zemřelo. Rusko tvrdí, že střela byla odpálena z území kontrolovaného ukrajinskou armádou.

Malajsijci jsou zatím zdrženliví

Nesouhlas s dosavadními výsledky mezinárodního vyšetřování katastrofy letu malajsijského boeingu vyjádřil i malajsijský premiér Mahathir Mohamad, podle kterého jde o protiruské spiknutí. „Pokud jde o nás, chceme důkazy. Zatím žádné nejsou, jsou jen povídačky,“ prohlásil předseda vlády. Popřel, že by důvodem jeho odmítavého stanoviska byl zájem nepoškodit obchodní vztahy Malajsie s Ruskem.

Ruský list Vedomosti v dnešním redakčním komentáři zdůraznily, že mezinárodní vyšetřování - přinejmenším prozatím - nevedlo k obvinění Ruska, ani ruských představitelů, ale pouze čtyř separatistů.

Vyšetřovatelé z podílu na sestřelení letadla obvinili ruské občany Igora Girkina, Sergeje Dubinského a Olega Pulatova, působící v létě 2014 ve službách východoukrajinských separatistů, a Ukrajince Leonida Charčenka. Soud má začít příští rok v březnu v Nizozemsku, vzhledem k mizivým šancím na úspěch nizozemská prokuratura ani o vydání čtveřice nepožádala.

Taurus70 ( 20. června 2019 23:21 )

Marmat presne takoveto patolizalske tupounky jako jste Vy tento system nutne potrebuje chytroline,urcite budu verit vic cloveku ktery s podobnym systemem pracoval v armade nez cist ty bludy okolo kdy meli po tydnu vselijaci Zapadni specialiste jasno a pri tom ani nevedeli jaky typ rakety to byl.Jejich clanky a zpravy jsou verejne dostupne ,staci si je vyhledat a vytvorit si casovou osu a pokud nejste uplne mimo a mate o teto zbrani aspon zakladni vedomosti najdete tam az moc hlouposti a nesrovnalosti😵😵

marmat ( 20. června 2019 23:04 )

Taurus70: kolik za takovej fejk dostanete zdenkku....??Jjenom Vy a Putin máte JASNO ...Kdo nevěří, tomu to nevysvětlíte, protože mu to vytmavíte

Taurus70 ( 20. června 2019 22:33 )

To jsou teda vyse­trova­tele😂­😂😂😂Kaz­dy raketak by jim ty jejich dukazy omlatil o hlavu,to muzou tvrdit blbeckum kteri o teto problematice nemaji ani paru.

Zobrazit celou diskusi