Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

V Hongkongu protestovaly dva miliony lidí. Omluva správkyně jim byla málo

Aktualizováno -
16. června 2019
18:20
Autor: ČTK - 
16. června 2019
10:40

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová se v neděli prostřednictvím vládního prohlášení omluvila za postup při prosazování extradičního zákona, který vyvolal masové protesty. Lidé ale podle hongkongských sdělovacích prostředků chtějí, aby se Lamová omluvila osobně. Podle některých omluva přichází příliš pozdě. Nedělní demonstrace se podle organizátorů zúčastnily téměř dva miliony lidí. 

Zákon, který se vláda snažila prosadit, měl umožnit vydávat lidi podezřelé z kriminálního činu mimo jiné i do pevninské Číny. Občané Hongkongu kvůli tomu zahájili velké protesty z obav, že Peking zákon zneužije k pronásledování svých oponentů. Ve středu bylo při demonstraci zraněno 80 lidí.

Lamová v sobotu oznámila, že schvalovací proces zákona pozastavuje na neurčito. Odpůrci se ale v neděli sešli k další masové akci, požadovali zrušení zákona a odstoupení Lamové.

V Hongkongu se v neděli koná další protest svolaný kvůli tomuto zákonu. Hongkongská správa tvrdí, že to zabrání tomu, aby se místo stalo útočištěm kriminálních živlů, avšak kritici se obávají, že Čína zákon zneužije k pronásledování svých oponentů a že krok povede k utužení čínské kontroly nad Hongkongem. Od roku 1997, kdy ho Británie předala Číně, je spravován podle principu jedna země, dva systémy a požívá určité autonomie.

Lamová v sobotu oznámila, že pozastavuje legislativní proceduru schvalování zákona na neurčito. Chce dát prostor dialogu s občany a sdělila, že zákon se do parlamentu do konce roku už znovu nedostane. To ale organizátorům protestů nestačí, chtějí, aby se od zákona upustilo docela.

Demonstranti: Správkyni už nevěříme

Aktivisté se domnívají, že Lamová ztratila důvěru veřejnosti. „Pokud odmítá ten kontroverzní zákon zrušit úplně, znamená to, že neustoupíme. Ona zůstane, zůstaneme i my,“ řekla k demonstracím Claudia Moová, jedna z poslankyň, která prosazuje ochranu demokracie v Hongkongu.

Nedělní demonstrace se podle organizátorů zúčastnily téměř dva miliony lidí. Před týdnem pořadatelé hovořili o milionu demonstrantů v ulicích, zatímco úřady odhadly počet demonstrantů na 250.000.

Mnozí lidé přišli s květinami k improvizovanému památníku zřízenému k uctění muže, který se zabil v sobotu, když se snažil pověsit transparent. Stálo na něm „Milujte, nestřílejte a Žádné vydávání do Číny“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

murQ ( 16. června 2019 18:32 )

Podívej, to je co? http­s://cs­.wiki­pedi­a.or­g/wi­ki/Hon­gkon­g#/me­dia/S­oubor­:Hon­g_Kon­g_Nig­ht_Sky­line­.jpg

A my tady v zateplených totáčových panelácích , né že by se mi takovém městě líbilo, narážím na stavitelství a tempo. Mají na to.

hhpetrz ( 16. června 2019 12:52 )

-------Najítt nahe zeeny ve vaší oblasti na toto : gg.gg/zeny2019

Zobrazit celou diskusi