Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tragédie na leteckém dni: Pilot před diváky umíral v řece, nebylo to poprvé

Autor: ČTK, blv - 
15. června 2019
16:40

V polském městě Plock se při sobotním leteckém dni jedno akrobatické letadlo zřítilo do řeky Visly. Pilot nehodu nepřežil, uvedla televize TVN 24. Do Visly podle místního aeroklubu dopadl pilot z Německa s ruským strojem Jak-52. Příčiny neštěstí nejsou zatím známé. Při stejné akci před sedmi lety naprosto stejným způsobem zahynul polský vicemistr v letecké akrobacii Marek Szufa. 

Záchrannou operaci v řece komplikovala slabá viditelnost, nepřesahující půl metru. Letcovo tělo se z vraku, ležícího asi deset metrů od břehu, podařilo vyprostit zhruba po dvou hodinách a lékař potvrdil smrt, uvedl mluvčí hasičů Edward Mysera. Hasiči se podařilo zajistit, aby ze stroje, který se rozlomil na dvě části, neunikalo do řeky palivo.

Letecký den se v Plocku konal po několikaleté přestávce, počítalo se s letovými ukázkami asi čtyř desítek strojů a akce měla trvat celý víkend. Nehodou ale letové ukázky přinejmenším skončily.

Naprosto stejným způsobem při stejné akci zahynul Marek Szufa, jeden z nejzkušenějších pilotů polské letecké akrobacie. Také jeho stroj se rozbil o hladinu Visly.

Jak-52 vznikl v polovině 70. let minulého století. V tehdejším Sovětském svazu létal hlavně ve službách organizace spolupracující s armádou při přípravě branců a pilotů, ale vyvážel se i na Západ.

vihor ( 19. června 2019 15:07 )

Dle dostupného videa pádu tohoto letadla je zřejmé, že se letadlo dostalo do vývrtky. Jenže z nějakého záhadného důvodu pilot neprovedl správně úkony pro vybrání vývrtky, které se učí každý pilot hned během několika prvních hodin výcviku. Takže buď to nebyl dobrý pilot, nebo měl nějakou zdravotní indispozici. Jediné, co udělal správně, je asi stažení motoru na volnoběh. Ale pak měl potlačit výškovku a místo toho je přitažená, křidélka měl srovnat, ale byla chybně do směru vývrtky a dále měl směrovku natočit proti směru vývrtky, ale byla natočena do směru vývrtky! Takovou fatální chybu přece nemůže pilot, který předvádí letadlo na leteckém dni, udělat. Jedině že by mu zcela zkolabovalo řízení.

Zobrazit celou diskusi