Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Chcete občas „zabít šéfa“? Psychologové: Je to zdraví prospěšné a jste normální

Autor: tva - 
14. června 2019
19:10

Možná vás to napadlo teď na konci pracovního týdne, ale třeba jste nad tím uvažovali už dřív - nebylo by marné zabít svého šéfa. Nejen, že je to úplně normální, ale dokonce prospěšné pro vaše psychické zdraví. Tvrdí to aspoň přední psychologové z University College v Londýně v čele s doktorkou Julií Shawovou. Podle ní fantazii o zabití někoho z blízkého okruhu známých zažila více než polovina lidí. Informaci přinesl zpravodajský web The Independent.

Forenzní psychologové specializující se na psychologii zločinu navíc uvádějí, že takové představy nemusí být nutně negativní povahy, ale mohou představovat určitou formu cvičení empatického porozumění.

„Byť to zní zprvu poměrně paradoxně, je třeba zdůraznit jednu věc.Vaše myšlenky se v tomto směru obvykle dotýkají i takových témat, jako jsou potenciální důsledky takového činu. Nakonec si řeknete něco jako – ‚Tohle dělat nebudu, protože následky, které by to přineslo, se mi nezamlouvají‘,“ vysvětluje doktorka Shawová.

Přípravu na krizové situace v klidných chvílích

Podle expertů si lidé díky takovým představám vyvinuli inteligenci, která jim umožňuje předvídat výsledky vyplývající z jejich konkrétního chování. V kritických a nebezpečných situacích nemáme na takový trénink příliš mnoho času – to je tedy zároveň i odpovědí na otázku, proč se takovým fantaziím oddáváme v běžných a klidných situacích.

Psycholožka Julia Shawová Psycholožka Julia Shawová | Profimedia.cz

Děláme to i přesto, že to pro nás může ve finále znamenat poměrně absurdní situaci. Určité typy jedinců se takové představy mohou dokonce i vyděsit.

Neznamená to ovšem hned, že jsem psychopat. Psychopat je někdo, kdo trpí několikanásobnou poruchou osobnosti v antisociálním smyslu, což často ústí ve výsledek v podobě impulzivního, nezodpovědného a často také kriminálního jednání,“ upřesňuje Shawová a dodává, že psychopati tvoří celkem téměř jedno procento populace. Mezi vězni se jejich výskyt pohybuje zhruba kolem 25 procent.

Monikay ( 14. června 2019 20:16 )

zabít ne, ale nakopat do pr... s rozběhem

Zobrazit celou diskusi