Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

S Mayovou skončí i „první manžel“. Nahradí ho „první milenka“, nebo „první Číňanka“?

  • Autor: Darina Jíchová,ČTK - 
    11. 6. 2019
    15:43

    Britská premiérka Theresa Mayová minulý týden skončila jako lídryně konzervativců, o její post se uchází deset politiků. Nový předseda strany ji pak následně vystřídá i v čele britské vlády. Není to jediná změna, která Brity čeká, s Mayovou z Downing Street odejde také „první manžel“, mezi lidmi oblíbený Philip May. Místo něho se může Británie připravit na „první milenku“, „první škatuli“ nebo „první Číňanku“, uvedl deník Daily.

  • 1.Stoický a věrný May

    Odcházející „první manžel“ May spíš než jako „ozdobný“ doprovod, vždy působil spíše jako tichá opora premiérky. Někdo, kdo se stará o její pohodlí, připravuje jí její oblíbené jídlo a je vždy ochotný ji dolít whisky, když je potřeba. May je považován za loajálního a stoického partnera. Jeho role ale pomalu končí a zuby si na ni brousí partnerky a partneři kandidátů na funkci Mayové.

    Theresa a Philip Mayovi. Theresa a Philip Mayovi. | Reuters

  • 2.Johnsonova „vydřička“

    Jedním z největších favoritů je určitě bývalý ministr zahraničí Boris Johnson (54), s ním by do Downing Street přišla jeho mladá přítelkyně Carrie Symondsová (30), která je pravděpodobně důvodem toho, proč se Johnson po 25 letech manželství rozvádí. Symondsová působila jako komunikační šéfka konzervativců a jejich aférka začala vloni kolem února. Skandál praskl v září, Johnson a jeho žena Marina Wheelerová oznámili rozchod a následně rozvod.

    Carrie Symondsová Carrie Symondsová | Profimedia.cz

    Pokud by se Johnson skutečně stal šéfem konzervativců a premiérem, Symondsová, které politik přezdívá „vydřička“, by byla vůbec nejmladší první dámou v historii Británie. Vášnivá environmentální aktivistka Johnsona postavila do latě, politik zhubl a změnil účes. Mladou ženu má v oblibě také Johnsonův otec, Stanley.

  • 3.Huntova tajná zbraň

    Šanci stát se příštím předsedou vlády má ale také Jeremy Hunt (52), který Johnsona nahradil ve funkci ministra zahraničí. Po jeho boku stojí manželka Lucia (41), která je původně z Číny. Ambiciózní politik svou ženu považuje nejen za „perfektní partnerku“, ale hlavně za svojí „tajnou zbraň“ v boji o vedoucí pozici mezi konzervativci.

    Hunt si svou o 11 let mladší partnerku vzal v roce 2009 a mají spolu 3 děti, za ministra se postavilo mnoho vlivných konzervativců jako například bývalá ministryně vnitra Amber Ruddová, ministryně obrany Penny Mordauntová. Za svou největší sílu ale Hunt považuje manželku.

    O manželčinu ruku žádal v Číně

    Pár se seznámil v roce 2008 na univerzitě ve Warwicku, kde Huntová pracovala. Ministr uvedl, že se jim podařilo skloubit práci a zábavu a on ji požádal o emailovou adresu, o rok později ji požádal o ruku. Pro svolení k sňatku si Hunt musel zaletět do čínského města Si-an k jejímu otci. V rozhovoru pro Daily Mail řekl, že je „perfektní manželkou pro ministra zahraničí, protože je sama cizinka“.

    Lucia Huntová. Lucia Huntová. | Reuters

    Přestože se Hunt často chlubí svou čínskou manželkou, její národnost ho minulý rok dostala do problémů. Před odjezdem do Číny, kde měl řešit obchodní dohodu mezi oběma zeměmi, se nechal slyšet, že mu pomůže jeho žena, která je Japonka. Za svůj omyl sklidil výsměch hlavně na sociálních sítích.

  • 4.„První škatule“

    V čele konzervativců a vlády by mohl stanout rovněž ministr životního prostředí Michael Gove, který sám sebe zdiskreditoval a snížil své šance na úspěch, když přiznal, že před 20 lety několikrát vyzkoušel kokain. Drogu ochutnal, když pracoval jako novinář. Gove uvedl, že toho „lituje“ a že se „omlouvá“. Není jediný mezi kandidáty, kdo má zkušenost s drogami. Také Johnson v roce 2007 uvedl, že na vysoké škole vyzkoušel kokain a marihuanu.

    Svérázná novinářka

    Pokud by Goveovi bylo odpuštěno a on se nakonec stal premiérem, do Downing Street by ho doprovodila jeho svérázná žena, sloupkařka pro Daily Mail Sarah Vineová. Ta se sama nechala slyšet, že označení první dáma se jí příčí, volila by radši první choť nebo první manželka. Ve svém sloupku napsala, že by také mohla skončit jako „první škatule“ v Donwning Street.

    Sarah Vineová. Sarah Vineová. | Profimedia.cz

    Vineová v jednom ze svých článků rovněž napsala, že Gove je perfektním kandidátem na post premiéra, dodala, ale že není perfektní člověk ani manžel. Odhalila, že politik není schopen dát nádobí do myčky a zapnout ji, nesnáší pokojové květiny, a kam může, tam si vezme knihu.

  • 5.Chiropraktička a Brazilka

    Čtvrtým nejvýraznějším kandidátem je ministr zdravotnictví Matt Hancock, který proslul tím, že po narození svého třetího dítěte v roce 2013 odešel na dva měsíce na otcovskou dovolenou. Manželku si vybral ve svém „resortu“, po jeho boku stojí chiropraktička Martha.

    Erika a Dominic Raabovi. Erika a Dominic Raabovi. | Profimedia.cz

    Lídrem konzervativců by se mohl stát i bývalý bankéř a syn pákistánského řidiče autobusu ministr vnitra Sajid Javid, nebo bývalý ministr pro brexit a potomek židovského uprchlíka z předválečného Československa Dominic Raab. Manželky Raaba a Javida se zatím nedostaly pod drobnohled médií. Erika Raabová je Brazilka pracující pro Google a Laura Javidová svého muže potkala už jako teenagerka.

    Výrazně menší naděje na post předsedy Konzervativní strany už mají někdejší ministryně práce Esther McVeyová, Rory Stewart, Mark Harper nebo Andrea Leadsomová.

     

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivoadler ( 11. června 2019 16:54 )

Včera jsem byl na besedě o automobilismu. Tam jsem si uvědomil, že Británie je jedinou evropskou zemí, kde se jezdí vlevo. Jejich odchod z EU je plně na místě. Krocani jedni nafrněný, nepřizpůsobiví. Jak dlouho jim trvalo, než přešli na metrickou soustavu? Chcete zpátky do Evropy? Ano, ale napřed přejdete na evropské normy! Jsou pomalu jako ti muslimové. Proto jich je tam tolik.

Zobrazit celou diskusi