Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Chybělo 15 metrů!“ Americká a ruská loď se málem srazily, jedna mocnost viní druhou

Autor: ČTK - 
7. června 2019
19:55

Velitelství ruské tichomořské flotily protestovalo proti údajně nebezpečné navigaci amerického křižníku ve Východočínském moři, která si podle Moskvy vynutila úhybný manévr ruské protiponorkové lodi. Uvedla ruská agentura TASS. Incident, který se odehrál v pátek ráno, označilo ruské velení za nebezpečný a nepřípustný. Podle amerického velení byla viníkem ruská loď a vysvětlení Moskvy je propaganda.

Podle mluvčího tichomořské flotily ve Východočínském moři pluly souběžně kolona ruských bitevních lodí a útočná skupina amerického vojenského námořnictva. Americký křižník Chancellorsville, vyzbrojený raketami s plochou dráhou letu, prudce změnil kurz a proplul jen 50 metrů od přídě ruské lodi Admiral Vinogradov. Ruské plavidlo muselo provést „extrémní manévr“, aby kolizi zabránilo.

Američané podají diplomatický protest

Opačný scénář incidentu dnes prezentovalo americké námořnictvo. Ruská loď podle něj postupovala „nebezpečně a neprofesionálně“ a vystavila americké námořníky riziku.

K americkému plavidlu se přiblížila na vzdálenost 15 až 30 metrů a přinutila ho prudce změnit směr. Ruská verze událostí je podle amerického velení „propaganda“.

Spojené státy později oznámily, že podají oficiální diplomatický protest. „Budeme o tom hovořit s ruskými armádními představiteli a samozřejmě si budeme stěžovat,“ řekl novinářům americký ministr obrany Patrick Shanahan s tím, že „nejdůležitější je pro něj bezpečnost“. „Od provádění našich operací nás to neodradí,“ dodal.

Taurus70 ( 7. června 2019 22:48 )

Rusaci jeste nedavno ustupovali ale je videt ze tato doba skoncila na vsech frontach😂😂😂

prasatkopepicek ( 7. června 2019 21:02 )

Je to jen porovnavani sulinu. Delaji si to navzajem uz desitky let. Az do sebe jednou narazi tak budou cumet jak vejri.

Zobrazit celou diskusi