Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kulka do hlavy pro kluka (†5): Opilí policisté si z ulice udělali střelnici

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: blv - 
4. června 2019
12:10

Blonďatý Kirill (†5) s modrýma očima se k rodičům už nikdy nevrátí. Radoval se ze hry před domem, teď ale rodina chystá jeho pohřeb. Zabili ho muži, kteří se měli starat, aby právě na ulicích bylo bezpečno – dva opilí policisté se mezi obytnými domy bavili střelbou ze služebních zbraní na lahve.   

V pátek 31. května byl v ukrajinském městě Pereslav-Chmelnickij hezký den, a tak rodiče malého Kyrilla poslali, aby si šel hrát na dvorek pod okny jejich bytu. Pak se ozvalo několik výstřelů. Na stejném místě se totiž začali bavit dva řadoví policisté, kteří se rozhodli, že si ve svém volnu zastřílejí ze služebních zbraní. Střelnici si udělali přímo mezi obytnými domy a navíc si koupili i lahev alkoholu.

Po jednom z výstřelů pětileté dítě spadlo na zem. Podle svědků to vypadalo, jako by chlapec jen zakopl, jenže se ukázalo, že ho odražený projektil zasáhl do hlavy. Střela lehce pronikla do lebeční kostí a uvízla v mozku. Kirill ale byl stále naživu. Záchranná služba ho dopravila na specializované neurochirurgické pracoviště v Kyjevě.

Lékaři už byli bezmocní

Mezitím kriminalisté začali ohledávat místo činu. Mimo jiné našli rozstřílené lahve a několik nábojnic. „Při procesním řízení státního zastupitelství Kyjevské oblasti v neděli 2. června pracovníci Státního úřadu pro vyšetřování sdělili dvěma policistům obvinění z trestného činu těžkého ublížení na zdraví,“ píše se v oficiálním vyjádření zastupitelství, které zveřejnila ukrajinská televize 112 UA.

Lékaři byli prakticky bezmocní. Konstatovali, že stav je kritický, a chlapce mohli pouze napojit na plicní ventilaci. Střela vězela v mozku a operace by se rovnala rozsudku smrti. Ta nakonec přišla v pondělí, tedy čtvrtý den poté, co padl osudný výstřel. Státní zastupitelství ještě ten den překvalifikovalo trestný čin těžkého ublížení na vraždu. Teď je na kriminalistech, aby zjistili, z čí zbraně padla vražedná rána.

Případ nejvyšší důležitosti

Případ si pod osobní dohled vzal ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij. „Bohužel, veškeré snahy lékařů se ukázaly jako marné.  Nic na světě nemůže utěšit příbuzné a přátele. Ale já, jako prezident i jako otec, udělám vše pro to, aby viník byl potrestán. Nebudeme změkčilí, nebudeme se snažit tuto záležitost skrýt,“ uvedl prezident na svém facebookovém účtu.

Tragická událost, která skončila smrtí malého dítěte, byla poslední kapkou. Opilci v uniformách řádili už v minulosti. Jen v poslední době ukrajinská média psala hned o několika incidentech. Ve Lvově se pět policistů porvalo s ochrankou nočního klubu, v Oděse se čtyři opilí policisté dostali do konfliktu s taxikáři a v Mukačevě řídil policista služební auto tak „nadraný“, že ho neudržel na silnici a skončil v řece. 

Zobrazit celou diskusi