Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Školačka si propíchla krk a důležitou tepnu. Spadla na ostrou tužku při hře

Autor: Mii - 
23. května 2019
19:35

I běžné předměty lidské potřeby mohou být někdy životu nebezpečné. Jako třeba obyčejná grafitová tužka. Vyprávět by o tom mohla školačka z Kanady, která málem přišla o život při hře ve škole. V jeden moment zakopla a spadla přímo na naostřenou tužku, kterou měla v kapse. Nástroj se jí zabodl do krku, kde přerušil přísun krve do mozku. Dívka přežila jen díky rychlému převozu do nemocnice a zákroku chirurgů. Případ popsal lékařský časopis BMJ Case Reports.

Problematický na zranění byl zejména fakt, že tužka se dívce zabodla do krku přímo v místě, kudy vede krční tepna. Ta představuje jednu z hlavních cest, po kterých se do hlavy a tváře dostává krev, tudíž školačce hrozily vážné neurovaskulární potíže, nemluvě o problémech s dýcháním.

Učitelům se nicméně podařilo rychle zavolat záchranku a dívku dostat do péče lékařů. Pomáhalo, že zranění nijak nekrvácelo a školačka nekolabovala. Nejdříve dostala základní ošetření v místní poliklinice a pak byla převezena do specializované nemocnice pro dětské pacienty v Torontu, kde na ni čekal tým chirurgů.

Odborníci dívce nejdříve udělali CT vyšetření krku, aby viděli, jak rozsáhlý problém je. Pak již byla odvedena na operační sál a tužka jí byla opatrně vyjmuta. Chirurgové u toho museli dávat pozor, aby se zablokovaná tepna kompletně uvolnila a školačka u toho zároveň nevykrvácela.

Horší než tužky jsou šatní ramínka

Zákrok byl úspěšný, dívka nakonec v nemocnici strávila jen dva dny s tím, že doléčit se má doma. Dostala k tomu sadu léků proti bolesti, protože zranění jí způsobovalo silné lokální trauma. Po šesti týdnech musela na ultrazvuk krku a pak po dobu dvou let znovu každých šest měsíců, tím ale péče končila. Letos od události uběhly tři roky a školačka se těší zdraví, nemá po úrazu žádné následky. Jen se podle doktorů vyhýbá aktivitám, které vyžadují používání obyčejných tužek.

Autoři textu upozorňují, že ačkoli zranění bylo bolestivé, dívka měla štěstí. Tužka v krku jí mohla způsobit ochrnutí, dokonce mohla na místě zemřít. Nešlo každopádně o nijak výjimečný úraz, jen mezi lety 2005 a 2009 si kanadské děti zapíchly tužky do některé z částí těla více než 14krát. Většina případů se stala ve školách.

Ještě větší nebezpečí ovšem způsobují ramínka na oblečení, od roku 2002 do roku 2012 způsobila 394 zranění hlav a krků. A zabodnout do těla se lidem podařilo i zubní kartáček.

Zobrazit celou diskusi