Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Radek (27) skončil po brutálním útoku zmrzačený: S návratem mu pomáhají sportovci i umělci

Autor: chal, ČTK - 
29. března 2019
11:02

Florbalistu Radka Zelinku před třemi měsíci v Plzni nožem brutálně napadl 19letý Ukrajinec. Sportovec skončil po nepochopitelném útoku v kritickém stavu a kvůli velké ztrátě krve přišel o nohu. Nešťastný incident vyvolal vlnu solidarity jak mezi sportovci, tak mezi umělci.

Radka Zelinku loni 3. listopadu napadl 19letý Ukrajinec a pobodal ho nožem. K útoku došlo naprosto bezdůvodně. „Dva muži a jedna žena šli po Klatovské třídě, kde míjeli skupinu tří cizinců. Ti se měli najednou bez zjevné příčiny otočit zpět k nim a začít oba muže napadat,“ uvedla dva dny po incidentu policejní mluvčí Markéta Fialová. Mladý Ukrajinec po chvíli vytáhl nůž a bodl Radka do břicha a hrudi.

Florbalista po incidentu podstoupil náročnou operaci, při které lékaři stabilizovali jeho stav, ale vzhledem k nedostatečnému prokrvení mu museli amputovat jednu nohu. Nepochopitelný útok zvedl vlnu solidarity především mezi sportovci.

Přání brzkého uzdravení Radkovi poslal mimo jiné tenista Tomáš Berdych, který například věnoval svou raketu do aukce, ve které se vydražila za 31 tisíc korun. Radkův florbalový klub Kati Kadaň zase ve spolupráci s přáteli založil veřejnou sbírku, jejíž výtěžek má Radkovi pomoci s návratem do života. A to se tři měsíce po nešťastné události pomalu začíná naplňovat.

Radkův osud neušel ani pozornosti uměleckého světa. Herec Petr Batěk minulý týden křtil svou třetí básnickou sbírku a Radka na akci pozval. Batěk navíc hendikepovanému sportovci věnuje část výtěžku z prodeje sbírky Mezi mými rýmy. „Mám z toho velkou radost, zvláště proto, že se povedlo dát dohromady publikaci, která má ještě charitativní rozměr,“ řekl herec na křtu, který se konal v Národní kavárně v Praze.

„Já to nevzdávám. Stalo se to a život jde dál, musí. Jsem rád, že mám kolem sebe tak skvělé lidi a moc děkuji za to, že si Petr Batěk a jeho přátelé vybrali právě mě a touto nádhernou knihou se rozhodli mi pomoct. Moc si toho vážím,” sdělil Radek.

Policistům se podařilo 19letého Ukrajince, který Radka zmrzačil, zadržet bezprostředně po útoku. Mladík putoval do vazby, za pokus o vraždu mu hrozí 18 let odnětí svobody.

Taurus70 ( 29. března 2019 22:06 )

Ukrajinskou svoloc do jednoho vratit do jejich zeme zaslibene,minuly tyden jsem sledoval porad jak je tam dobre a ze radi privitaji turisty ,tak co tady delate kdyz je u vas tak dobre mrzaci🤐🤐👿

Zobrazit celou diskusi