Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V Rakousku po skandálu vyměnili část vlády: Svobodné nahradili experti

Autor: FiM, ČTK - 
22. května 2019
13:07

Experti a nečlenové politických stran ve středu vystřídali v rakouské přechodné vládě lidoveckého (ÖVP) kancléře Sebastiana Kurze dosavadní členy Svobodné strany Rakouska (FPÖ), kteří podali demisi po zveřejnění korupčního skandálu. V obměněné vládě zasednou čtyři noví ministři a post vicekancléře převezme po nyní už bývalém šéfovi svobodných Heinzi-Christianu Strachem ministr financí Hartwig Löger z lidové strany (ÖVP).

Nové členy vlády dnes odpoledne jmenoval rakouský prezident Alexander Van der Bellen. Rakousko tak má nyní menšinovou poloúřednickou vládu ovládanou lidovou stranou. Rekonstruovaný kabinet, který má vládnout do pravděpodobně zářijových předčasných voleb, má naplánováno své první zasedání už na dnešní odpoledne.

Změny v Kurzově vládě se týkají zejména čtyř ministerstev. Novým ministrem vnitra se stal bývalý předseda rakouského nejvyššího soudu Eckart Ratz, který tak nahradil jednu z dosavadních nejvýraznějších a také nejkontroverznějších tváří FPÖ Herberta Kickla.

Ministrem obrany je nově dosavadní zástupce náčelníka generálního štábu rakouské armády Johann Luif. Úřadujícího šéfa FPÖ Norberta Hofera vystřídala v čele dopravy Valerie Hacklová, dosavadní šéfka řízení letového provozu Austro Control. Ministrem sociálních věcí je nyní Walter Pöltner, který na ministerstvu už působil v pozici vysokého úředníka.

Stracheho na postu vicekancléře nahradil ministr financí Löger. Kompetence v oblasti sportu a veřejné služby, které dosud náležely vicekancléři, převezme ministryně pro otázky rodiny Juliane Bognerová-Straussová (ÖVP).

Nové obsazení vládních postů bylo nutné poté, co Kurz odvolal Kickla a následně na vlastní žádost vládu opustili i ostatní ministři z FPÖ. Ve vládě, která má zemi po rozpadu koalice lidovců a svobodných dovést k předčasným volbám, zůstává ministryně zahraničí Karin Kneisslová, kterou do kabinetu vyslala FPÖ jako nestraničku. Kurzovi ale v pondělí hrozí hlasování parlamentu o nedůvěře, takže kabinet se nemusí ani v této podobě předčasných voleb dožít.

Rakousko se ocitlo ve vládní krizi poté, co německý týdeník Der Spiegel a deník Süddeutsche Zeitung minulý pátek zveřejnily video, zachycující tehdejšího šéfa svobodných Stracheho před parlamentními volbami v roce 2017 při korupčním jednání. Strache na nahrávce hovoří s domnělou příbuznou ruského oligarchy mimo jiné o přidělování státních zakázek výměnou za volební pomoc.

Zobrazit celou diskusi