Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Islamisté plánovali další útoky v Egyptě. Armáda s nimi tvrdě zúčtovala

Autor: ČTK - 
21. května 2019
15:47

Egyptské bezpečnostní složky při raziích na severu Sinajského poloostrova usmrtily 16 radikálů. S odvoláním na úterní sdělení egyptského ministerstva vnitra o tom informovala agentura AP.

Policie zasahovala v severosinajském pobřežním městě Aríš proti islámským radikálům, uvedlo ministerstvo vnitra s tím, že při operaci nepřišel o život žádný příslušník bezpečnostních sil. Policie na místě zajistila zbraně, tři výbušniny a sebevražedný pás. Radikálové se podle ní chystali spáchat v Aríši teroristické útoky.

Egypt již roky bojuje proti islámským radikálům na Sinajském poloostrově. Napětí v regionu se znásobilo v roce 2013 po sesazení prezidenta Muhammada Mursího z nyní zakázaného Muslimského bratrstva. V uplynulých letech radikálové útočili ale i blíže k hlavnímu městu, kde se stali terčem útoků také koptští křesťané či turisté.

V pondělí egyptské úřady oznámily, že bezpečnostní složky u Káhiry zabily 12 radikálů, stalo se tak jen den po útoku na autobus s turisty v oblasti pyramid v Gíze. Zraněno při něm bylo 17 lidí, mezi nimiž byli hlavně návštěvníci z Jihoafrické republiky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi