Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Záplavy v Indonésii mají nejméně 17 obětí. Tisíce lidí na Sumatře jsou bez domova

Autor: ČTK - 
28. dubna 2019
21:21

Nejméně 17 mrtvých si na indonéském ostrově Sumatra vyžádaly záplavy a sesuvy půdy způsobené intenzivním deštěm. Tisícovky lidí přišly kvůli povodním o střechu nad hlavou, devět osob se pohřešuje, informovaly v neděli podle agentury AFP místní úřady.

Evakuováno muselo být na 12 tisíc lidí a stovky budov, mostů a silnic byly poničeny v důsledku špatného počasí, které sužuje devět okresů nebo měst v provincii Bengkulu. „Dopady této katastrofy by se mohly zhoršit,“ upozornil mluvčí národního úřadu pro předcházení katastrofám Sutopo Purwo Nugroho. Dodal, že při sesuvech bylo mnoho lidí rovněž zraněno.

Hrozí sekundární katastrofa

„Sesuvy půdy a záplavy by se mohly opakovat, pokud budou srážky nadále silné,“ řekl mluvčí. Varoval také před možnou „sekundární katastrofou“, kterou by mohlo vyvolat šíření kožních nebo dýchacích chorob způsobených znečištěnou vodou.

Záchranáři se snaží dostat do nejpostiženějších oblastí s pomocí člunů a distribuovat humanitární pomoc přibližně 13 tisíc lidí. Distribuce se zpomalila, protože některé silnice jsou neprůjezdné a musí být zprůjezdněny těžkou technikou, řekl Nugroho. Záplavy jsou v Indonésii časté během monzunového období, které trvá od října do dubna, poznamenala AFP.

 

Zobrazit celou diskusi