Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vzpurné koloběžky začaly nadávat pasažérům: Nemůžeme za to! brání se firma

Elektrokoloběžky jezdí už po více než stovce měst po celém světě.
 (Autor: Profimedia.cz)
Autor: csk - 
25. dubna 2019
21:52

V australském Brisbane teď řeší kuriózní problém. Kontroverzní elektrokoloběžky, které si vysloužily kritiku už v mnoha světových velkoměstech, tam začaly své zákazníky zasypávat vulgarismy. Společnost Lime, která vozítka provozuje, musela už osm koloběžek stáhnout z provozu. 

Elektrokoloběžky společnosti Lime, které se nyní pohybují také po Pražských ulicích, jsou kromě motoru vybaveny i komunikačním systémem, kterým pomocí hlasu informují pasažéry o stavu jízdy. Neznámí hackeři nedávno prolomili systém a hlasové pokyny nahradili svými vlastními, samozřejmě nezdvořilými až hanba.

Namísto hlášení o startu jízdy vozítko oznámí jezdci, že nemá zájem, aby se po něm kdokoli vozil. Po pár chvilkách jízdy začne pokřikovat sprosťárny a oplzlosti. Jakmile z něj pasažér vystoupí, křikem ho upozorňuje, ať nikam neodchází.

Společnosti Lime z toho vstávají vlasy hrůzou. „Jsme si vědomi, že u osmi vozítek v Brisbane vandalové pozměnili hlasové soubory a ty původní nahradili nevhodnými a urážlivými,“ uvedl zástupce společnosti Nelson Savanh pro australský deník Brisbane Times. „Není to chytré, není to zábavné a připomíná to nahrazení vyzváněcího tónu u mobilního telefonu,“ myslí si.

Vozítka se zatím po Brisbane prohánějí jen ve zkušebním provozu, a vulgarity nejsou prvními mouchami, které během pár měsíců mají. Například v lednu se u některých koloběžek přední kola uzamkla během jízdy a několik nebohých uživatelů přeletělo přes řidítka a odneslo si zranění.

Problémy, které teď koloběžkám v Austrálii způsobili neznámí vtipálci, sice vypadají komicky, je však zřejmé, že hackerské útoky mohou krom komunikačního systému ohrozit i samotnou jízdu, a tím i zdraví uživatelů. Bezpečnostní společnost Zimperium nedávno zjistila, že hackeři mohou pomocí Bluetooth donutit koloběžku zrychlit nebo zabrzdit i na vzdálenost 100 metrů.

offline ( 25. dubna 2019 22:26 )

Když viděly, jaká prasata vozí, vůbec se jim nedivím.

Zobrazit celou diskusi