Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Britský parlament shoří jako Notre-Dame? Je v podobném stavu, varují poslanci

Autor: Mii - 
16. dubna 2019
13:25

Westminsterský palác, starodávné sídlo britského parlamentu, může potkat podobný osud jako pařížský chrám Notre-Dame, který v pondělí večer zachvátil mohutný požár. Varuje před tím několik britských poslanců, podle kterých budova zoufale potřebuje rekonstrukci. Její části jsou podobně staré jako Notre-Dame a s drobnými požáry se potýkají pravidelně – jen mezi lety 2008 a 2012 jich vypuklo 40. Informuje o tom server ITV.

Britští poslanci v úterý v reakci na pařížský požár uvedli, že je třeba konečně začít brát rekonstrukci Westminsterského paláce vážně, a ne o ní jen mluvit. Zmínili tak dlouholetou debatu, která se o opravách parlamentu vede a která se týká především shánění financí – podle odhadů bude stát miliardy liber a Britové se nemohou shodnout, odkud je čerpat.

Dosud se dospělo jen k dohodě, že program pro restaurování a obnovu nezačne dříve jak v polovině roku 2020. To je podle labouristického poslance Chrise Bryanta, předsedy parlamentní komise zřízené pro tuto záležitost, nejzazší termín, kdy by měly opravy zažít. Čím dříve, tím lépe, protože stav Westminsterského paláce je hraniční.

„Až moc dlouho jsme zanedbávali riziko požárů. Části paláce jsou stejně staré jako Notre-Dame, takže při nadcházející rekonstrukci musíme zajistit, že bezpečnost je na prvním místě. Měli jsme hodně varování,“ napsal Bryant na twitteru.

Padající zdi, zatékání i hrozivé rozvody

Již v roce 2015 labouristická poslankyně Anna Turleyová popisovala, že po svém zvolení byla nejvíce překvapená špatným stavem budovy. „Svou první prohlídku jsem absolvovala s inženýrem. Ukázal mi elektrické rozvody - vypadaly, jako když na nějakou poruchu a oheň přímo čekají,“ vyprávěla Turleyová.

Komise pro rekonstrukci pak ve své zprávě v roce 2016 uvedla, že „existuje rostoucí riziko náhlé katastrofické události, jako velkého požáru nebo poruchy v základním systému, která by vedla k tomu, že by parlament nemohl v paláci sídlit“.

O zchátralém stavu paláce se začátkem dubna zmínila i premiérka Theresa Mayová. Do jednacích síní podle ní zatéká a to je neustálou připomínkou, že rekonstrukce je třeba.

„Během minulého roku se několikrát stalo, že z budovy jednoduše padaly kusy zdí. Máme štěstí, že nikdo nebyl zraněn,“ dodal pro Buck Free Press poslanec za obvod Aylesbury. „To ale ještě není tak hrozné. Elektrika, odpady, vytápění i kanalizace jsou daleko za svou životností. S každým rokem se riziko katastrofického požáru zvedá,“ myslí si.

Ještě starší jak Notre-Dame

Westminsterský palác byl postaven v polovině 19. století na základech původní parlamentní budovy, kterou v roce 1834 částečně zničil požár. Ta pocházela z roku 1097, tedy byla ještě starší než chrám Notre-Dame. Z této původní budovy jsou přitom ve Westminsterském paláci stále dochované části, například tzv. Westminster Hall.

Protože původní budovu zničil požár, architekt Charles Barry tehdy navrhl nový palác s tím, aby byl ohni odolný. To se ovšem zcela nepovedlo, i když použil pro zdi hodně kamene a oceli, architekt Augustus Welby Pugin, který měl na starosti interiér, použil prakticky pouze hořlavý materiál.

Oba dva navíc v paláci vytvořili složitý systém ventilačních šachet jak ve stropech, tak v podlahách, což v kombinaci s hořlavým interiérem vytvořilo ideální podmínky pro šíření ohně a požáru. Výsledek je takový, že drobné ohně propukají ve Westminsterkém paláci neustále. Většinu ale rychle uhasí pravidelné kontroly.

Video  Obří požár zachvátil slavnou katedrálu v Paříži: Notre-Dame v mohutných plamenech  - Reuters
Video se připravuje ...

vihor ( 16. dubna 2019 15:35 )

Tak po zveřejnění takového návodu, jak vypálit britský parlament, už islamistům asi zbývá jen vybrat vhodné datum, kdy tam dělník "omylem" odhodí nedopalek do větrací šachty. V případě Notre Dame se jim to evidentně povedlo - světově nejznámější křesťanská katedrála "omylem" vypálená na největší křesťanský svátek - Velikonoce.

Kolobrnda ( 16. dubna 2019 14:10 )

Národní Muzeum taky hořelo.

Zobrazit celou diskusi