Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Čas jednat je teď.“ Prezident Seychel vyzval z mořského dna k záchraně oceánů

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
21. dubna 2019
21:26

K ochraně světových oceánů v pozoruhodném proslovu z mořské hlubiny vyzval seychelský prezident Danny Faure. Hlava tohoto afrického souostroví se do hloubky zhruba 120 metrů pod mořskou hladinou vydala ve výzkumné ponorce při návštěvě ambiciózního britského projektu, jehož cílem je prozkoumat podvodní svět Indického oceánu, napsala agentura AP.

„Z této hlubiny mohu vidět neuvěřitelnou přírodu, která potřebuje naši ochranu, a dopady ničení tohoto obrovského ekosystému, který existoval po staletí,“ prohlásil Faure sedící v ponorce. Vyzval zároveň k aktivnějšímu přístupu řešení klimatických změn a globálního oteplování.

Faure: „Nemůžeme čekat.

„Máme lepší mapy Marsu než mořského dna. Globální oteplování je světový problém a nemůžeme čekat na příští generaci, aby ho vyřešila. Docházejí nám výmluvy a dochází nám čas, doba jednat je teď,“ řekl prezident. „Musíme udělat, co je třeba, vědci nás varovali. Sami jsme to způsobili, sami to můžeme a musíme vyřešit,“ dodal Faure.

Prezident Seychel Danny Faure promluvil o nutnosti ochrany oceánů z mořského dna, ponorkou sestoupil 120 metrů pod hladinu. Prezident Seychel Danny Faure promluvil o nutnosti ochrany oceánů z mořského dna, ponorkou sestoupil 120 metrů pod hladinu. | ČTK

Podle agentury AP je nyní chráněno pouze pět procent plochy světových oceánů, do roku 2020 by to mělo být deset procent. Podle odborníků by ale chráněno mělo být 30 až 50 procent vodní plochy mimo teritoriální vody jednotlivých zemí.

Ostrovy se potápějí

Zvyšování vodních hladin způsobené klimatickými změnami přitom ohrožuje zejména malé ostrovní státy, které by v následujících letech mohly zmizet z povrchu zemského.

Britští vědci působící nyní v Indickém oceánu doufají, že jejich výzkum pomůže také při vyjednávání o první dohodě o ochraně volného moře na půdě OSN, která má být dokončena na konci letošního roku. Problematika oceánů bude jedním ze sedmi hlavních témat na prosincovém klimatickém summitu OSN v Chile.

Ekologové tvrdí, že mezinárodní úmluva je nutná zejména proto, že klimatické změny, nadměrný rybolov a těžba na mořském dně vyvíjí nesmírný tlak na podmořský život. Zdrcující dopady by to podle odborníků mohlo mít i na život na souši.

Pod hladinou zasedala maledivská vláda

Seychelský prezident není prvním politikem, který z mořské hlubiny varuje před nebezpečím globálního oteplování. V hloubce pěti metrů se v roce 2009 konalo například zasedání maledivské vlády v potápěčských skafandrech. I tehdy se kabinet snažil upozornit na stoupání hladin moří.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vaber ( 22. dubna 2019 08:24 )

žádné řešení neexistuje, z planety musí zmizet 95%lidí a zbytek, pokud někdo přežije, musí žít v souladu s přírodou ,to dnešní arogantní a doměle všemocné vlády světa i všichni lidé na planetě ignorují a myslí si ,že mohou vše co se jim zachce nebo co umí a říkají tomu svoboda

Zobrazit celou diskusi