Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

První fotky černé díry obletěly svět. Klíčový algoritmus našla tato studentka

Autor: Martin Valeš - 
12. dubna 2019
08:02

Ve středu svět poprvé „uviděl“ černou díru. Za astronomickou senzací stojí um a píle dvou stovek badatelů z řady zemí a oborů. Ovšem nebýt studentky Katie Boumanové (29), lámali by si hlavy nad rozmazanými šmouhami.

Běžné nástroje, které mají fyzici a astronomové k dispozici, jsou na zkoumání černých děr víceméně krátké – i když do přelomového projektu „spřáhli“ hned osm radioteleskopů rozesetých po čtyřech kontinentech. Potřebovali pomoc informatických odborníků, aby jim pomohli ta omezená data z pozorování rozklíčovat. K nim patřila i Katie, magisterská studentka počítačové vědy.

„Napřed jsem tak tak znala, co to vůbec černá díra je,“ popsala Washington Post, jak se před šesti lety ocitla u začátků projektu. „Nepobírala jsem, co řeší, ale věděla jsem, že na tom chci pracovat.“

Grep na Měsíci

Černé díry pohlcují světlo ze své blízkosti a i z jejich okolí ho září málo – a rozeznat ho ve všem ostatním se podobá hledání jehly v kupce sena. „Zachytit černou díru ve středu naší Galaxie je, jako byste chtěli mobilem vyfotit grep na Měsíci,“ nabízí Katie přirovnání.

Teď ovšem zkoumali Pōwehi, černou díru v galaxii Messier 87 (v souhvězdí Panny), a ta je 55 milionů světelných let daleko! Jeden světelný rok, tedy vzdálenost, kterou světlo urazí za rok, přitom představuje téměř 9,5 bilionu kilometrů!

10 dní

Teleskopy ji předloni snímaly deset dní, ale několik let (před i poté) trvalo vůbec vymyslet, jak pozorování zpracovat. Hrozilo, že vědci nevědomky ovlivní výsledky podle vlastních očekávání – proto na úkolu pracovaly čtyři nezávislé týmy s různými přístupy. „Čekali jsme jen flek, nedoufali jsme, že to bude tak zřetelný kruh,“ netají nadšení Katie. Ostatní týmy navíc došly k podobným výsledkům, takže si vědci jsou výsledky docela jistí.

Černá díra je objekt, který kolem sebe silou své gravitace křiví čas a prostor tak, že z něj nemůže uniknout ani světlo. Černou díru tudíž nelze vidět.

test1 ( 12. dubna 2019 13:06 )

Možná lepší nevědět

anyyt ( 12. dubna 2019 12:56 )

Vy jste paka Mně by vážně zajímalo, co by to udělalo s naší planetou - s lidma....kdyby to pohltilo Zemi. Co by se dělo, jak by to vypadalo... tyjooo sakra ať to někdo zjistí

naidka ( 12. dubna 2019 10:44 )

To by zase klamalo vědce. Navrhuji název z latiny, kterou stejně nikdo nezná a byl by klid.

naidka ( 12. dubna 2019 10:21 )

Češi by měli vymyslet pro tuto vesmírnou záležitost jiný název, některé jedince to svádí k nevábným přirovnáním.

prazanda11 ( 12. dubna 2019 08:40 )

.. první fotku své černé díry jsem už měla ve 13 když sem se fotila sama 🤗🤗🤗🤗🤗

Zobrazit celou diskusi