Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Mayová jede „hasit“ požár. Tři dny před brexitem ale sama nemá jasný plán

Aktualizováno -
9. dubna 2019
14:50
Autor: ČTK - 
9. dubna 2019
06:34

Tři dny před hrozícím neřízeným odchodem Británie z Evropské unie vyráží premiérka Theresa Mayová za lídry Německa a Francie hledat podporu pro svou žádost o krátký odklad brexitu. Schůzku s německou kancléřkou Angelou Merkelovou má již za sebou, nyní pokračuje na setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. O odklad bretixu chce Mayová požádat země EU27 na mimořádném summitu, který se bude konat ve středu.

Jednání v Paříži bude komplikovanější, zvláště z Francie zněla v posledních dnech slova naznačující, že Londýn bude muset přijít se slibem konkrétního řešení, aby se dočkal souhlasu s dalším odkladem brexitu. Mayová požádala předsedu Evropské rady Donalda Tuska o odklad brexitu do 30. června, šéf unijních summitů však podle médií považuje za lepší možnost flexibilního prodloužení termínu odchodu o rok.

Na odkladu se musí jednomyslně shodnout lídři 27 unijních zemí, kteří se sejdou ve středu v Bruselu. Zatím stále platí, že Británie by měla EU opustit tento pátek.

Délka odkladu brexitu by podle šéfa vyjednávacího týmu EU Michela Barniera měla záviset na tom, k čemu přesně bude chtít Mayová dodatečný čas využít. Barnier doufá, že aktuální jednání britské vlády s opozičními labouristy by mohlo poprvé za dlouhé měsíce umožnit vznik dostatečně široké většiny v britském parlamentu, která by mohla domluvený postup podpořit.

Zástupce rumunského předsednictví EU v úterý s odkazem na spekulace v Británii odmítl, že by jakýkoli další postup mohl předpokládat znovuotevření už dojednaného textu brexitové dohody. Naopak na žádost o změny v politické deklaraci o budoucích vztazích Británie s EU po brexitu je podle Barniera unie připravena reagovat pružně a rychle.

Podle českého zástupce na úterní schůzce v Lucemburku, náměstka ministra zahraničí Aleše Chmelaře, panuje shoda, že by se termín brexitu měl odložit, není ale jasné, na jak dlouho.

Pokračuje jednání o patu

Mluvčí britské vlády v poledne uvedl, že Mayová chce v úterý nejprve s Merkelovou a poté i s Macronem hovořit hlavně o tom, proč žádá pouze krátký odklad brexitu. Podle komentátorů by mělo být pro britskou premiérku jednodušší o nutnosti odkladu přesvědčit německou kancléřku, než francouzského prezidenta. Merkelová totiž minulý týden sama uvedla, že do poslední chvíle bude bojovat za brexit s dohodou.

Český premiér Andrej Babiš před středečním mimořádným summitem EU označil Británii za velkého spojence. „A pokud by to dopadlo předčasnými volbami a druhým referendem, aby zůstali (v EU), byl by to ideální stav,“ dodal podle tiskové zprávy svého úřadu.

Spolupracovníci Mayové mají v úterý na programu pokračování rozhovorů se zástupci opozičních labouristů, kteří požadují, aby se Británie zavázala k uzavření celní unie s evropským blokem. Na tuto možnost však dosud premiérka a její vyjednavači odmítali přistoupit a podle zdrojů britských médií jednání zatím patovou situaci příliš neposunula.

Parlament v pondělí večer schválil zákon umožňující poslancům ovlivnit podobu premiérčiny žádosti o odklad brexitu. Zákon, jehož cílem je za všech okolností zabránit pátečnímu neuspořádanému odchodu z EU, by měl Mayovou přimět, aby přistoupila na jakýkoli odklad, jejž jí případně ve středu nabídne Evropská rada. Vláda na základě těsně schváleného předpisu hodlá v úterý vyhlásit v Dolní sněmovně devadesátiminutovou debatu o odkladu brexitu.

Zobrazit celou diskusi