Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tři měsíce navíc: Mayová požádala o odklad brexitu. Babiš žádá garance

Aktualizováno -
20. března 2019
14:10
Autor: ČTK, FiM, vei - 
20. března 2019
08:57

Británie oficiálně požádala ostatní členské země EU o prodloužení brexitové lhůty do konce června. Zaslání dopisu předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi dnes dolní komoře britského parlamentu oznámila premiérka Theresa Mayová. V Bruselu přijetí dopisu potvrdil Tuskův mluvčí Preben Aaman. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker přitom nedávno varoval Mayovou, aby nežádala o odklad brexitu za termín konání letošních voleb do Evropského parlamentu, tedy po 23. květnu. Česko podle premiéra Andreje Babiše (ANO) odklad podpoří. Od britské premiérky ale žádá jasné garance.

Mayová zároveň v Dolní sněmovně prohlásila, že není připravena odchod své země z Evropské unie protahovat za 30. červen. Takový krok by vyžadoval britskou účast v květnových evropských volbách, což je podle ministerské předsedkyně nepřijatelné.

„Rozvodovou“ dohodu s unií, kterou Dolní sněmovna již dvakrát odmítla, plánuje Mayová znovu předložit poslancům, ačkoli předseda dolní komory John Bercow v pondělí odmítl třetí takové hlasování, pokud se vládní návrh významně nezmění.

Tříměsíční odklad zároveň nijak nesnižuje riziko brexitu bez dohody, neboť by vytvořil ještě tvrdší deadline na konci června. Británie se může rychle dostat do situace, kdy už s tímto termínem nebude moci hýbat, protože její účast ve volbách do europarlamentu už zkrátka nebude možná. Pro ni by musela vláda začít podle médií připravovat půdu už v polovině dubna.

Krátké prodloužení by odvrátilo hrozbu rezignací v kabinetu, ale – pakliže bude schváleno – znamenalo by, že hrozba brexitu bez dohody se jen posune o tři měsíce,“ shrnula na twitteru reportérka Sky News Tamara Cohenová.

Babiš chce od Mayové garance

Odklad brexitu podle premiéra Andreje Babiše (ANO) Česko podpoří. Od britské premiérky ale žádá jasné garance. „Nerozhoduju sám. Potřebuji vědět garance, že tentokrát to klapne. Theresa Mayová musí říct, jak to má zařízené, aby se nestalo, že to opět neschválí a pak nastane úplný chaos. Už tam nebudou její europoslanci,“ řekl Blesk Zprávám Babiš s tím, že ale zatím ještě žádný oficiální dopis neviděl. „Chceme, aby akceptovali dohodu, a ona nás musí přesvědčit, že to prosadí. Nebo ať si udělají druhé referendum a zůstanou v Evropské unii, což by byla nejlepší situace pro Českou republiku,“ doplnil premiér.

Podle současného harmonogramu by měla Británie z EU odejít k 29. březnu, tedy za devět dní. Britský parlament ale opakovaně neschválil připravenou dohodu s Bruselem o podmínkách brexitu a Londýn se nyní chce vyhnout neřízené odluce. Ve hře proto zůstaly krátký odklad, který by umožnil dohodu ještě schválit, případně dlouhý odklad pro nové rozhodnutí o britském postoji. Vyloučeno podle komentátorů stále není ani odvolání brexitu.

Po odeslání britské žádosti o prodloužení brexitové lhůty budou mít osud celého procesu v rukou lídři EU, kteří musí v tomto směru rozhodnout jednomyslně. Summit ve čtvrtek a pátek ale podle všeho ještě jasný verdikt nepřinese. Šéf EK Juncker dnes uvedl, že rozhodnutí od řádného summitu neočekává, podle jeho mluvčí Miny Andreevové by se Evropská rada mohla za tímto účelem znovu sejít příští týden. Andreevová dodala, že trpělivost na straně EU27 dochází.

willi48 ( 22. března 2019 17:39 )

Všimli jste si, jak je Teresa občas hodně, ale opravdu hodně "zdrchaná" ? Teď už má jasno proč. To když Bureš začne dělat evropskou politiku a tvrdě žádá na Terese garance. To se najednou chudince zhroutí celý svět. Holt, takového giganta v čele vlády nám musí závidět celý svět.

Zobrazit celou diskusi