Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Mayová na „last minute“ jednání s Junckerem: Chce předejít další brexitové blamáži

Aktualizováno -
11. března 2019
22:17
Autor: ČTK - 
11. března 2019
11:55

Podle mluvčího premiérky Theresy Mayové dál platí, že hlasování o brexitu bude v úterý 12. března a bude závazné. Velká Británie má své členství v EU ukočit už k 29. březnu. Mayová nyní na poslední chvíli vyjednává se šéfem Evropské komise Jeanem-Claude Junckerem. EU v minulosti opakovaně prohlašovala, že podmínky v brexitové dohodě měnit nehodlá, nebrání se ale úpravám doprovodné a právně nezávazné politické deklarace. Podle informací bruselského zpravodaje BBC jednají Mayová a Juncker o balíčku, jehož součástí je rozšíření deklarace. 

I když 27 evropských států svorně v minulosti opakovaně prohlašovalo, že podmínky v brexitové dohodě měnit nehodlá, teď to vypadá, že v rétorice polevuje.

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker už se nebrání minimálně úpravám doprovodné a právně nezávazné politické deklarace. Podle informací bruselského zpravodaje BBC v pondělí vyjednával o dokumentu ve Štrasburku s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Součástí nového vyjednávaného balíčku má být doplnění společného prohlášení k takzvané irské pojistce a připojení britského vysvětlujícího stanoviska.

Evropská unie a Británie by mohly ve společném vysvětlujícím prohlášení konstatovat, že irská pojistka je pouze dočasným opatřením. Pojistka, která má zabránit nutnosti provádět hraniční kontroly mezi Severním Irskem a unijní Irskou republikou, je v britském parlamentu klíčovým sporným bodem. Kritici pojistku označují za nástroj, kterým EU naruší územní celistvost a suverenitu Spojeného království.

Brexitovou dohodu může doplnit vysvětlení o postupech v případě sporů týkajících se zmíněné irské pojistky.

Politická deklarace, která je právně nezávazným doprovodným textem brexitové dohody, by podle BBC mohla dostat dodatek týkající se snahy dosáhnout dohody o volném obchodu. Británie k brexitovému balíčku ještě může doplnit vlastní vysvětlující prohlášení.

Zeman věří v dohodu

Před klíčovým úterním hlasování ve Velké Británii český prezident Miloše Zeman věří, že králoství nakonec přistoupí na dohodu, která by znamenala „poklidný rozvod“ Velké Británie s Evropskou unií. „Vzhledem k tomu, že Barnier napsal dohodu, která má 540 stránek, tak pochybuji, že by bylo možné tuto dohodu jen tak zahodit a vrátit se k tzv. tvrdému brexitu,“ řekl Zeman v rozhovoru pro ČTK.

Zopakoval, že brexit považuje za neštěstí pro obě dvě strany. Když už má nastat, byla by podle prezidenta rozumná dohoda. „Zejména když ta dohoda vlastně vázne na tzv. irské pojistce a to je proti těm 540 stránkám trochu málo,“ dodal prezident.

Klíčové úterý

Po kritizovaném předchozím odkladu slíbila Mayová koncem února britským poslancům, že o dohodě stanovující podmínky odchodu z EU budou hlasovat 12. března. Poslanci už dohodu jednou odmítli právě kvůli irské pojistce.

Pokud v úterý brexitovou smlouvu nepodpoří, což je podle komentátorů téměř jisté, mají se ve středu vyslovit k tomu, zda si přejí brexit bez dohody. Pokud by ani tato varianta neprošla, má následovat hlasování o odkladu vystoupení z EU, plánovaného na 29. března.

Problém irské pojistky

Irská pojistka je kontroverzním bodem brexitové dohody. Má zajistit průchodnost hranice mezi Irskem a Severním Irskem i po brexitu, ale podle některých britských poslanců představuje riziko, že země zůstane natrvalo připoutána k unijním strukturám. Unie ale ujišťuje, že toto řešení, pokud na něj vůbec dojde, by mělo být pouze dočasné. Rozvodovou dohodu kvůli pojistce ale znovu otevírat nehodlá.

Britský vyjednavač a generální prokurátor Geoffrey Cox nedávno navrhl vznik „arbitrážního panelu“, který by rozhodoval vzájemné spory a mohl by tento režim ukončit v případě, že shledá, že ani jedna ze stran nepodnikla „rozumné“ kroky k nalezení alternativního řešení. Panel by se ale s jednotlivými případy nemusel obracet na Soudní dvůr EU, což Unie odmítá.

Zobrazit celou diskusi