Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Děs, chaos a krev na obřím parníku. Loď s 6000 lidmi převracel vítr do moře

Autor: Darina Jíchová - 
6. března 2019
11:00

Zaoceánský parník společnosti Norwegian Cruise s téměř 6000 lidmi na palubě se v neděli dostal do problémů. Způsobil je silný nárazový vítr, který se do boku lodi opřel silou 185 kilometrů za hodinu. Loď, která právě kotvila v přístavu na Floridě, se naklonila prudce doleva. Cestující i posádka popsali, že ze stolů začaly padat skleničky, z polic lahve a vázy a ze stěn obrazy. Několik lidí bylo při incidentu zraněno, parník neutrpěl žádné škody a byl plně schopný pokračovat v plavbě, uvedl deník Daily Mail.

„Několik hostů a členů bylo zraněno, ošetřil je lodní lékař. Loď je v naprostém pořádku, plavba bude pokračovat podle plánu,“ oznámila společnost Norwegian Cruise na svém twitteru. K nečekané nehodě došlo hned na začátku sedmidenní cesty po Karibiku.

Loď vyplouvala z New Yorku se zastávkou ve floridském přístavu Port Canaveral, odkud měla pokračovat na Bahamy a pak zase zpátky do New Yorku.

Podívejte se na děsivý incident na parníku:

Lidé se šli uklidnit do Disneylandu

Idylku ale v neděli krátce před půlnocí tamního času narušil náraz větru, který si „pohrál s lodí jako s hračkou“, jak na sociálních sítích popsali někteří cestující. Poryv kotvící parník naklonil doleva, sklon byl prý tak znatelný, že lidé z okýnek viděli přímo na hladinu rozbouřeného moře, uvedl profesionální vizážista Michael Patterson, který se rovněž plavil na lodi.

Společnost Norwegian Cruise však hned v pondělí ujistila, že plavba bude pokračovat dál, jak bylo naplánované. Turisté si po děsivém zážitku užívali Floridu, mnozí se podle sociálních sítí vyrazili uklidnit do Disneylandu. Posádka uklidila loď a technici se ujistili, že nedošlo k žádným škodám a můžou vyrazit na Bahamy.

„Židle, stoly i lidé odlítli na jednu stranu lodi. Byla to šílenost! Na posteli byly střepy z lustrů a obrazů, sklo bylo i na podlaze,“ shodují se výpovědi lidí.

Vizážista Patterson celý incident popsal reportérům Daily Mailu. „Můj přítel pracoval pro Norwegian několik let, zrovna jsme byli s jeho rodinou v sálu u pian, když bouře a vítr začaly cloumat s lodí. Bylo to dost silné, přítel hned věděl, že je něco špatně. Bylo to šílené,“ komentoval událost Patterson.

Kapitán uklidňoval chaos

Dodal, že chodby se změnily v nakloněné roviny a všude bylo sklo. „Připadalo mi, že to trvalo tak 10 minut, ve skutečnosti to nebyly ani dvě, nevěděl jsem, co se děje,“ sdělil Patterson Daily Mailu. On i jeho přítel s rodinou vyvázli bez zranění, vizážista ale dodal, že se potřebuje dostat z šoku.

„Všude panoval chaos a panika, lidé krváceli a leželi na nosítkách. Někteří byli hysteričtí, brečeli a křičeli,“ Patterson následně poděkoval posádce, která podle něj situaci zvládla na výbornou. „Kapitán lodi i vedoucí výpravy byli ve středu dění, díky nim se vše rychle uklidnilo,“ vypověděl. Vizážista se obával, že by někdo mohl z lodi vypadnout.

Vizážista: Plavil bych se znovu

Posádka proto vyzvala cestující, aby se vrátili do kajut, aby mohli spočítat, zda jsou všichni v pořádku. Což je při počtu téměř šesti tisíc lidí velmi složité. Vypadá to, že přes palubu naštěstí nikdo nespadl. Přestože byl zážitek děsivý, Patterson tvrdí, že by se na lodi klidně plavil znovu. „Jsme otřeseni, bylo to hrozivé, ale aspoň jsme si uvědomili, co v životě máme a co je důležité,“ neztrácí vizážista svůj optimismus.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

diskutujici ( 6. března 2019 17:21 )

Ty rozbite sklenicky si zaplatite

sronin ( 6. března 2019 15:26 )

hnusná loď ...

Zobrazit celou diskusi