Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sestřelená letadla, zajatí piloti a mrtvé děti. Pákistán s Indy opět bojuje o Kašmír

Autor: ČTK - 
27. února 2019
12:36

Pákistánská armáda oznámila, že nad částí Kašmíru, kterou ovládá, ve středu sestřelila dva indické letouny a následně zajala dva indické piloty. Krátce předtím pákistánské úřady sdělily, že rakety vypálené indickou armádou do pákistánské části Kašmíru zabily šest civilistů a několik dalších zranily. Pákistánský úřad civilního letectví v reakci na stupňující se napětí mezi Indií a Pákistánem uzavřel vzdušný prostor země pro veškeré komerční lety. Letiště v oblasti uzavírá také Indie.

Mluvčí pákistánské armády uvedl, že protivzdušná obrana sestřelila ve středu nad pákistánským územím dvě indická vojenská letadla. Jedno z nich údajně dopadlo na Pákistánem ovládanou část Kašmíru, druhé do části, kterou kontroluje Indie.

Podle pákistánského armádního mluvčího byli v Pákistánu zadrženi dva piloti ze sestřeleného indického letounu. Jeden z nich je ve vazbě a druhý, který utrpěl zranění, byl hospitalizován. Závažnost jeho zranění pákistánská armáda neupřesnila.

Zpráva o sestřelení indických letadel přišla krátce poté, co pákistánská policie oznámila, že při ostřelování raketami indické armády zahynulo ve městě Kotli v pákistánské části Kašmíru šest lidí včetně dětí a řada dalších osob utrpěla zranění. Několik tisíc obyvatel pohraniční oblasti bylo evakuováno a školy zde byly uzavřeny.

Indické vzdušné síly pákistánskou zprávu o sestřelení letadel nepotvrdily. Indická policie pouze uvedla, že se v Kašmíru zřítil jeden indický vojenský letoun; podle některých zdrojů šlo o vrtulník. Při neštěstí, jehož příčinu úřady nezveřejnily, zahynuli dva členové posádky a jeden civilista.

Americký ministr varuje před vyhrocením

Pákistán a Indie se o oblast Kašmíru dlouhodobě přou. Obě země si činí nárok na celý region, každá z nich ale v současnosti ovládá jen jeho část. Vztahy mezi Pákistánem a Indií se vyostřily před dvěma týdny po sebevražedném atentátu v indické části Kašmíru, při němž přišlo o život 40 členů indické polovojenské policie. Dillí z podílu na útoku obvinilo Islámábád.

V noci na úterý podnikla indická vojenská letadla nálet na pákistánské území. Indie uvedla, že terčem byl výcvikový tábor islamistického hnutí Džajše Muhammad, které se k sebevražednému atentátu v Kašmíru přihlásilo, a že při útoku zahynulo velké množství radikálů. Podle pákistánských úřadů si akce žádné oběti nevyžádala.

Ve středu naopak vzdušný prostor nad indickou částí Kašmíru narušila tři pákistánská letadla. Poté, co k nim vyletěly indické stroje, se pákistánské letouny stáhly. Kvůli incidentu bylo na tři hodiny uzavřeno letiště ve Šrínagaru, letní metropoli indického státu Džammú a Kašmír, a tři další letiště v sousedních indických státech. Pákistánský ministr zahraničí operaci armády své země potvrdil a uvedl, že měla ukázat, že Pákistán je schopen a připraven se bránit. Letadla podle něj zasáhla v Indii několik cílů, údery si ale nevyžádaly oběti na životech.

S ohledem na rostoucí napětí mezi jihoasijskými jadernými mocnostmi ve středu se svými protějšky z obou států hovořil americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Vyzval Dillí a Islámábád, aby nestupňovaly vojenskou aktivitu. Indická ministryně zahraničí ujistila, že její země si eskalaci nepřeje. Totéž řekl i její pákistánský kolega.

a_a_abc ( 27. února 2019 17:20 )

Chudák pašeračka Tereza

Zobrazit celou diskusi