Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Šířili mýty o očkování. Po epidemii spalniček se jeho odpůrci chytili za nos

Autor: Mii - 
22. února 2019
12:40

Ani Japonsku se nevyhnula epidemie spalniček, kterými se v zemi od začátku letošního roku nakazilo už 167 lidí. A stejně jako v jiných státech, i zde je to z velké části způsobeno rostoucím odporem k očkování. Konkrétně k tomu přispěla náboženská skupina Kyusei Shinkyo, která hlásala, že „medicína způsobuje nemoci“. Její zástupci nyní přiznali, že zašli příliš daleko, informuje server Quartz.

Debata se rozpoutala poté, co Japonský národní institut pro infekční nemoci informoval, že současná epidemie spalniček je nejhorší za posledních deset let. Uvedl při tom, že nejvážnější situace panuje na prefektuře Mie, kde Kyusei Shinkyo sídlí.

Lidé okamžitě začali spekulovat, zda skupina na šíření nemoci nemá podíl. Svým odporem k očkování je známá, dokonce se loni na jednom z jejích seminářů čtyři lidé spalničkami nakazili.

Kyusei Shinkyo očkování neuznává z náboženských důvodů. Její příznivci se hlásí k církvi známé jako COWM (Church od World Messianity), což je směr propagující soužití s přírodou jako cestu ke spáse. A jelikož COWM přírodu vnímá jako nejmocnější sílu světa, cokoli nepřírodního nedoporučuje užívat. Doslova Kyusei Shinkyo varovalo před „rizikem užívání léků k léčení chorob“, protože „medicína způsobuje nemoci“.

Některé vakcíny skupina už schválí

Letos ale ve skupině došlo k názorovému obratu. Na dotaz, zda cítí zodpovědnost za současnou epidemii spalniček v Japonsku, odpověděla, že ano. Celá situace je jí podle vyjádření líto a mrzí ji, že způsobila tolika lidem tolik potíží.

„Někteří naši věřící nebyli očkovaní, a proto mohli přispět k šíření nemoci,“ popisovala Kyusei Shinkyo. Dokonce slíbila, že své učení upraví podle doporučení veřejných zdravotních činitelů. V jejím případě to znamená, že udělá výjimku u vakcín proti nemocem, jako jsou spalničky, a nebude je zakazovat. Nakonec skupina uvedla, že dočasně zruší všechna svá veřejná shromáždění.

Celosvětový problém

Spalničky jsou vysoce infekční onemocnění, které je přenášeno virem. Mezi symptomy patří horečka, suchý kašel, zánět spojivek a kožní vyrážka. Inkubační dobu mají 10 až 14 dní a pokud se rychle nedostaví léčba, může dojít k trvalému poškození organismu až k smrti. Nejohroženější skupinou jsou děti.

Proti nemoci existuje od 60. let 20. století očkování. To ale poslední roky čím dál více lidí odmítá a v důsledku toho dochází k návratu choroby. Jen na Madagaskaru podle Světové zdravotnické organizace (WHO) spalničky za poslední půlrok zabily přes 900 lidí. Ohniskové epidemie hlásí Francie, Itálie, USA nebo Ukrajina, a ani Česko není vyloučeno – vysoký počet případů se vyskytl v Praze nebo Moravskoslezském kraji.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině