Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bratr střelce, který popravil 17 lidí, promluvil:„Celý svět ho nenávidí. Řekl jsem mu, že ho mám rád.“

Autor: peb - 
17. února 2019
20:05

V loni v únoru postřílel tehdy devatenáctiletý Nikolas Cruz 17 lidí při útoku na střední školu v Parklandu na Floridě. Cruz masovou vraždu dlouho plánoval. Jeho bratr Zachary, který je jediným žijícím příbuzným „valentýnského“ vraha, promluvil pro BBC. V emotivním rozhovoru popsal, proč bratra pro mnohé nepochopitelně jen pár minut krátce po masakru objal, a prozradil, že ho stále navštěvuje. Nikolas je formálně obviněn ze sedmnáctinásobné vraždy a hrozí mu trest smrti. Velká porota rovněž Cruze obvinila ze sedmnácti pokusů o vraždu, protože řadu studentů a učitelů školy v Parklandu střelbou zranil.

„Nemůžu změnit nic z toho, co udělal, a nemůžu změnit ani fakt, že je to můj bratr,“ řekl Zachary.

Na záznamu jeho rozhovoru s bratrem ve vězení, který se nedlouho po masakru objevil v médiích, je vidět, jak Nikolase objímá a několikrát ho ujišťuje, že ho má rád. „Řekl jsem mu to, protože jsem jeho bratr. Celý svět ho teď bude nenávidět, tak proč bych to měl dělat i já?“

Cruz se o činu svého bratra dozvěděl od FBI, která ho zavolala na výslech. „Je mi líto, že je pryč a že tolik lidí přišlo o příbuzné. Pořád se snažím přijmout to, co se stalo,“ uvedl v rozhovoru. 

Zachary Nikolase stále navštěvuje. „Vím, že by to tak chtěla naše máma. Musím tu pro něj být, jsme sourozenci. To se nedá změnit,“ řekl. Matka obou bratrů zemřela, když byli malí. 

Při střelbě ve floridské škole ve městě Parkland zahynulo 17 lidí a desítky dalších byly zraněny.

Trenér se zachoval jako hrdina 

Podle policie měl Cruz masovou vraždu dobře naplánovánu a postupoval chladnokrevně. Od chvíle, kdy do školní budovy vstoupil, do chvíle, kdy ji opustil, uplynulo šest minut. Uvnitř zabil 12 lidí, venku další tři. Dva lidé zemřeli později v nemocnici na následky těžkých zranění.

Jednou z obětí šíleného střelce Nikolase byl i trenér amerického fotbalu Aaron Feis, který při střelbě bránil studenty vlastním tělem. Sám za to zaplatil životem, podlehl.

Obětavě bránil studenty před útočníkem, nehledě na to, že on sám byl zraněný. Zemřel jako hrdina a navždy zůstane v našich srdcích,“ napsali o něm členové fotbalového týmu, kde byl pomocným trenérem. Feis po sobě zanechal ženu a malou dceru. 

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Monikay ( 19. února 2019 09:44 )

Bodejť by ne. Z cizího krev neteče a jeho příbuzní to nebyli.

Zobrazit celou diskusi