Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Hope se narodila se srdcem mimo tělo a předpovídali jí smrt. Po roce v nemocnici jde domů

Autor: Mii - 
7. února 2019
21:35

Všichni tvrdili, že nejspíš nepřežije. Když se malá Vanellope Hope Wilkinsová narodila, trpěla něčím, co se nazývá ectopia cordis – její srdce nebylo tam, kde by mělo být. V jejím případě se nacházelo mimo tělo. Lékaři ji vzali do péče, rodičům ale sdělili, ať se radši připraví na to nejhorší. Uběhlo 14 měsíců a Vanellope se proměnila v téměř normální miminko – je jí skvěle a konečně jde z nemocnice domů. Informuje o tom televize BBC.

Byla to událost, která v roce 2017 plnila novinové titulky po celém světě. V Británii se narodilo miminko, které má srdce mimo tělo. Případů ectopia cordis je každoročně celosvětově pár a pouze minimum dětí přežije – mortalita se udává nad 90 %. Všichni se tudíž ptali, jak to asi zvládne malá Vanellope. Moc nadějí nebylo.

Že miminko trpí tímto problémem, se jeho matka Naomi dozvěděla již v 9. týdnu těhotenství. Nejenže Vanellopino srdce bylo mimo tělo, ale i její žaludek. Doktoři to tehdy nevnímali jako tragédii, ještě byla šance, že se oba orgány postupem těhotenství dostanou na své správné místo.

„Byl to šok, když nám ultrazvuk ukázal, že její srdce je zvenku hrudníku, a taky dost děsivé, protože jsme nevěděli, co budeme dělat,“ popisovala rok a půl zpět Naomi. Okamžitě podstoupila krevní test, který ukázal, jestli trpí nějakými chromozomálními výchylkami. Vyšel v pořádku, a tak se rozhodla s těhotenstvím pokračovat.

Žaludek se postupně do těla dostal, srdce už ne. A lékaři začali být znepokojení. „Řekli nám, ať radši jdeme na potrat. Šance na přežití byly skoro nulové – nikdo nevěřil, že přežije, až na nás,“ uvedl Naomin partner Dean.

Takto Vanellope vypadala se srdcem mimo tělo Takto Vanellope vypadala se srdcem mimo tělo | Nottingham University Hospital NHS Trust

Pár výzvy odmítl a byl odhodlaný vydržet až do konce. Téměř se to podařilo. Naomi měla rodit na Štědrý den roku 2017, nakonec ji ale lékaři povolali do porodnice již v půlce listopadu na císařský řez – riziko, že Vanellope nepřežije, se zvyšovalo každým dnem.

Úkonu se účastnilo více než 50 specialistů z oblasti kardiochirurgie, porodnictví, anestezie a neonatologie. Všichni zajišťovali, aby se Vanellope nic nestalo. Již hodinu po příchodu na svět totiž musela podstoupit první operaci, v rámci které se jí srdce ukrylo na správné místo do těla.

Nad očekávání dobrý výsledek

Postupně miminko podstoupilo tři operace. Poslední byla už víceméně jen kosmetická, vzala se kůže z jiné části jejího těla a tím se přikryla vzniklá díra v hrudníku.

Celkem Vanellope v nemocnici strávila 14 měsíců, tedy celý svůj první rok života. A tento týden, po této dlouhé době, si ji rodiče konečně mohli vzít domů – je zdravá a bude žít. Samozřejmě ji čekají další procedury a nikdy nebude mít stejnou vnitřní stavbu jako ostatní lidi, doktoři ale říkají, že to dopadnout lépe nemohlo.

„Ještě není konec, ale konečně začneme žít jako normální rodina. Na život doma si rychle zvykla, už ví, že tohle je její místo,“ komentovala změnu Naomi. S péčí jí bude pomáhat sedm ošetřovatelek, protože stále je třeba, aby na Vanellope někdo dohlížel 24 hodin.

„Každý den bereme takový, jaký je. Že jsme doma a jsme pohromadě, je pro mě tolik významné,“ vyjádřila své pocity matka.

Zobrazit celou diskusi