Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vdova sepjala ruce. Se zavražděným primátorem (†53) se rozloučilo 45 tisíc lidí

Autor: ČTK, nkov - 
19. ledna 2019
15:50

Desetitisíce Poláků se v sobotu v Gdaňsku i dalších částech země rozloučily se zavražděným primátorem přístavního města Pawlem Adamowiczem (†53). „Kostel je plný k prasknutí, davy zaplnily i okolní ulice historického centra města,“ hlásila televize TVN 24. Policie odhadla, že se posledního rozloučení s primátorem zúčastnilo okolo 45 tisíc lidí. Oblíbeného politika pobodal útočník při nedělní charitativní akci, Adamowicz zraněním podlehl v pondělí. V celém Polsku byl od pátečního odpoledne až do sobotního večera státní smutek.

Obřadu v gdaňské bazilice, který začal v poledne zpěvem státní hymny a mší, se zúčastnil předseda Evropské rady Donald Tusk, prezident Andrzej Duda, premiér Mateusz Morawiecki, někdejší vůdce hnutí Solidarita a bývalý prezident Lech Walesa a další bývalí šéfové státu a polských vlád, jakož i stovky starostů a primátorů z celé země i ze zahraničí.

Přijel i bývalý německý prezident Joachim Gauck. V prvé řadě v bazilice usedla vdova po primátorovi a jeho dvě dcery ve věku 15 a osm let.

Do gdaňské baziliky Nanebevzetí Panny Marie, označované za třetí největší cihlový kostel na světě, se vejde 3500 lidí. Vzhledem k omezené kapacitě úřady zajistily přímý přenos z obřadu na osm obřích obrazovek. Stejnou možnost sledovat pohřeb měly i tisíce obyvatel Varšavy, Poznaně, Vratislavi či dalších měst.

V bazilice šlo o teprve čtvrtý pohřeb od roku 1945. Pozůstalým poslal kondolence a růžence papež František.

Video  Polsko si připomíná zavražděného primátora  - Twitter/Grzegorz Lipiec
Video se připravuje ...

Peníze na charitu místo květin

Vdova Magdalena Adamowiczová vyzvala, aby lidé nepřinášeli na obřad květy a svíčky, ale raději přispěli na charitu. Na závěr obřadu poděkovala za soustrast. „Věřím, že Pawel bude s námi navždy. Věřím, že skončí vlna nenávisti,“ uvedla v emotivním vystoupení. Vybídla krajany i ke zpytování svědomí za postoje v dobách, kdy její muž byl terčem útoků a pomluv.

Přestat být lhostejný vůči otravování života země jedem nenávisti, pohrdání a lží v ulicích, politice, médiích a i v církvi apeloval i někdejší disident, duchovní Ludwik Wiśniewski. „Člověk budující svou kariéru na lži nemůže zastávat vysoké funkce v zemi a od této chvíle na to budeme dbát,“ zdůraznil a kostelem zazněl potlesk.

„Je to smutný den pro nás všechny v Gdaňsku. Máme pocit, že jsme ztratili někoho velmi blízkého,“ řekl agentuře AFP Tomasz Cegliński. „Je mi 24, a tak primátor tu byl celý můj život. Každý rok jsme viděli, jak se město mění, a to i díky jemu. Je mou povinností tu být,“ dodal. Ulice v historickém centru, kde se obřad nevysílal, naopak zely prázdnotou.

PiS si rozmyslela předčasné volby

Adamowicz zastával funkci gdaňského primátora nepřetržitě od konce roku 1998. Patřil k politikům vstřícným vůči sexuálním menšinám i migrantům. Kvůli tomu býval častým terčem tvrdých útoků ze strany představitelů národně-konzervativního Práva a spravedlnosti (PiS), které v Polsku vládne od roku 2015, i médií blízkých této politické formaci.

Vražda má podle tisku i politické důsledky: PiS si údajně rozmyslela nápad uspořádat předčasné volby v březnu, protože v nynější atmosféře by nemusely dopadnout takovým vítězstvím, jaké dosud slibovaly průzkumy veřejného mínění.

Kvůli pohřbu a s ním spojeným dopravním omezením je městská doprava v Gdaňsku dnes zdarma.

Video  Útočník vážně zranil starostu polského města Gdaňsk  - Youtube
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

montevideo ( 19. ledna 2019 16:11 )

To jsou hovada ti redaktoři Blesku. Oni napíšou, že vdova chtěla peníze. Jako by chtěla na manželově smrti vydělat. Ale ona vyzvala lidi, aby je místo za květiny dali na charitu. A pleskáči v tom nevidí rozdíl .

xviktorie ( 19. ledna 2019 13:30 )

Strašný titulek, prostě Blesk. Vdova žádá peníze, ale pro charitu. To je podstatný rozdíl...

Zobrazit celou diskusi