Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Exmilenec“ promluvil a „zatopil“ Macronovi: Dál jsme v kontaktu, voláme si

Autor: ČTK - 
31. prosince 2018
11:10

 Bývalý bezpečnostní poradce francouzského prezidenta Alexandre Benalla dnes prohlásil, že i po svém propuštění z Elysejského paláce si pravidelně vyměňoval názory s Emmanuelem Macronem prostřednictvím aplikace Telegram. Důkazy o tom si podle svých slov uschoval ve svém mobilním telefonu. Elysejský palác podle agentury AFP ujišťoval, že neudržuje žádný kontakt s Benallou od jeho propuštění letos v létě poté, co začal být vyšetřován kvůli násilí spáchanému během prvomájové demonstrace v Paříži.

„To bude velice těžké popřít, protože všechna komunikace je v mém mobilním telefonu,“ uvedl Benalla v rozhovoru, který v noci na dnešek zveřejnil zpravodajský server Mediapart. „Vyměňujeme si názory na různá témata. Často je to ve stylu 'jak to vidíš?'. Může se týkat (protestního hnutí) žlutých vest, anebo různých úvah či otázek bezpečnosti,“ poznamenal s tím, že podobně komunikoval se šéfem státu v dobách, kdy býval Macronovým důvěrníkem.

Prezident Francie Emmanuel Macron a jeho někdejší bodyguard Alexandre Benalla Prezident Francie Emmanuel Macron a jeho někdejší bodyguard Alexandre Benalla | Profimedia.cz

Dodal, že pravidelně komunikuje i s jinými členy prezidentova týmu, a to přinejmenším do nedávného odhalení, že při svých podnikatelských cestách do Afriky používal diplomatický pas. „Spojení se tím přerušilo,“ uvedl. Tvrdil také, že o svých cestách do Afriky, kde se setkal s řadou vedoucích představitelů, informoval prezidenta či jeho okolí.

Elysejský palác minulý týden tvrdil, že Benalla nebyl jeho emisarem. „Jsem mimo, ale přeji (Macronovi) jen dobré. Mohl bych prásknout dveřmi a přejít k jiným věcem. Ale pokračovali se žádostmi, tak jsem odpovídal,“ tvrdil Benalla. „Štvalo to některé lidi, kteří jsou mocní a kteří dělají jako by prezident nebyl svéprávný. Příšerně mu škodí,“ dodal.

Prezident Francie Emmanuel Macron a jeho někdejší bodyguard Alexandre Benalla Prezident Francie Emmanuel Macron a jeho někdejší bodyguard Alexandre Benalla | Profimedia.cz

Benalla v neděli přiznal, že i po odchodu z funkce v Elysejském paláci používal diplomatické pasy „pro své osobní pohodlí“, aby snáze prošel kontrolami na letištích. Zároveň slíbil, že je v příštích dnech vrátí. Nové dějství aféry Benally znovu otřáslo prezidentovou pozicí, již tak oslabenou protesty žlutých vest.

Benalla kvůli používání diplomatických pasů po odchodu z funkce čelí vyšetřování pro podezření ze zneužití důvěry a zneužití úředních dokumentů. Benalla se do hledáčku francouzských médií dostal letos v létě, kdy byly zveřejněny záběry z prvomájové demonstrace. Byl na akci pozván policií jako pozorovatel, avšak podle kamerových snímků se aktivně zapojil do policejního zásahu.

Kamera jej zachytila, jak v civilním oblečení, ale s policejní helmou na hlavě, účastníky demonstrace bije. Macron následně čelil kritice především kvůli způsobu, jak na Benallovo chování reagoval. Podle opozice jej totiž nepotrestal dostatečně a až pod nátlakem po zveřejnění záběrů v médiích jej ze svých služeb propustil. Bývalý Macronův spolupracovník byl mezitím obviněn z násilností, rušení policejního zásahu a z neoprávněného nošení odznaků státní moci.

marlen52 ( 31. prosince 2018 15:41 )

proto on fandí migraci stačí se podívat na jeho milence

boxer ( 31. prosince 2018 13:04 )

No jo no ,někdo má rád holky a někdo chlupatý p.r.d.e.l.e a kvedlání h.o.v.e.n. Tady nepomůže ani maskování svatbou s nějakou přestárlou paničkou !!

george1957 ( 31. prosince 2018 13:03 )

A toto dílo by chtělo nám radit,co máme dělat a Babiš se s ním fotí jak s pozlátkem.Toto je pravý produkt západní Evropy,hnus!

prasatkopepicek ( 31. prosince 2018 12:52 )

Macron ma rad tmavy klacky takze vita kazdeho migranta. Bozinku, tolik kluku...

malenabald ( 31. prosince 2018 12:08 )

Tak teď chápu, proč je Macron vůři utečencům tak smířlivý.

Zobrazit celou diskusi