Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Papež věří v konec válek v Sýrii a Jemenu. Izraelce a Palestince vyzval k dialogu

Aktualizováno -
25. prosince 2018
13:58
25. prosince 2018
08:10

Papež František v dnešním tradičním poselství Městu a světu (Urbi et orbi) zdůraznil důležitost bratrského soužití lidí různých národů, kultur a náboženství. Lidi na celém světě přitom vybídl, aby rozmanitost vnímali jako zdroj obohacení, a nikoli jako nebezpečí. Znepřátelené strany v oblastech zmítaných válkami, jako je Sýrie, Jemen či řada afrických zemí, papež vyzval k usmíření. Apeloval také na obnovu dialogu mezi Izraelci a Palestinci.

Doufám, že Izraelci a Palestinci obnoví jednání a vydají se na cestu míru, která ukončí konflikt, jež trvá více než 70 let,“ prohlásil papež z balkonu baziliky svatého Petra ve Vatikánu.

Mezinárodní společenství papež vyzval, aby urychleně dospělo k politickému řešení války v Sýrii, jež umožní návrat syrských uprchlíků do vlasti a život v míru. Papež také vyjádřil naději, že příměří uzavřené v prosinci v Jemenu ukončí v zemi válku a hladomor a přinese úlevu tamním dětem.

Vzpomněl i na mnoho Afričanů, kteří potřebují humanitární pomoc a potravinové zabezpečení i klid zbraní na celém kontinentu.

Pontifex neopomněl ani další neklidné oblasti, jako je Korejský poloostrov, Venezuela, Nikaragua či Ukrajina, a vyslovil přání na zlepšení podmínek mnohdy utiskovaných křesťanských menšin.

Myslete na chudé, apeloval papež při vánoční mši

Při vánoční mši pro křesťany vyzval papež k tomu, aby lidé mysleli na chudé a uvažovali o duchovním rozměru života. „Lidé se stali chamtivými a nenasytnými. Shromažďování a vlastnění věcí se pro mnohé zdá být smyslem života,“ řekla hlava katolické církve, známá svým zasazováním se za chudé a vyděděné, v chrámu svatého Petra v Římě.

Vánoční příběh nám připomíná, že v životě není zásadní majetek, chtivost, nebo nadbytek, ale láska, láska k bližním a prostota, pokračoval papež. V časech, kdy se mnozí obdarovávají drahými dárky a přejídají se, apeloval, že spíše než hromadit věci, by se lidé měli odhodlat dělit se o ně a dávat je.

Brzy 82letý Argentinec v očích mnohých jednoduchost, k níž vyzývá, i sám zosobňuje. Vzdal se mnohých privilegií, do Vatikánu opakovaně zve bezdomovce a utečence, kterým věnoval minulé vánoční kázaní, a setkává se s vězni.

mandat ( 25. prosince 2018 17:34 )

Zaprodanec, podporuje stehovani Afriky do Evropy, stara se o vsechno, jen ne o katoliky.Zamlcuje sexualni znauzivani deti cirkvi,takovy covek tam nema co delat.

Miloslav123 ( 25. prosince 2018 14:47 )

Papež František je člověk budoucnosti. K názorům papeže je možné dodat, že ve výrobě, výzkumu, vědě a v dalších oblastech se rychle a úspěšně vyvíjejí velké globální organizace. Naproti tomu vývoj globálních mocensko-politických struktur stagnuje. Například je nejvyšší čas začít účinně globálně omezovat příčiny oteplování atmosféry, což stávající globální mocensko-politické struktury nejsou schopné efektivně realizovat. Jedna z možných cest k vytvoření celosvětové mocensko-politické struktury, která budou schopná efektivně realizovat nejen opatření proti oteplování atmosféry, je uvedena v článku OTEVŘENÝ DOPIS POLITICKÝM STRANÁM VE VŠECH STÁTECH SVĚTA - http://miloslav7.blogspot.com/2018/04/otevreny-dopis-politickym-stranam-ve.html

agfor ( 25. prosince 2018 13:37 )

Neměla by se tímto poselstvím řídit hlavně chamtivá a nenažraná církev ?

rockyshowman ( 25. prosince 2018 12:26 )

Dnes řeknete svůj názor, zítra soudní proces. Jan Hus byl vlastenec, to byla osobnost. Dnes je již vlastenectví pojem , který se nachází v duši jen opravdových přátel, hrdinů, kteří se nebojí říci pravdu. Ale to mnozí vhytrolíní nechtějí pochopit. Ty zajímají jen peníze a na národní hrdost👍.

rockyshowman ( 25. prosince 2018 12:16 )

Jsem věřící,ale jen po kapličku,kříž na rozcestí, nebo kostel. Pak věřím od papeže výše. O ty mezi tím bych neopřel ani kolo. Vím o tom své.😈 Znám bolševiky, kteří, když vládli jezdili i několik desítek km do kostela, aby je nikdo neviděl. Před davem se rouhali. Dnes otočili mantly a církev chválí.

Zobrazit celou diskusi