Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Žádná děloha, zkrácená vagina a sex za cenu velké bolesti: Natasha pomáhá neplodným

Autor: nkov - 
19. prosince 2018
22:15

Když jí bylo 14 let, našla Natasha Bishopová (21) mezi přísadami na pečení pytlík červeného potravinářského barviva. Vysypala si ho do rozkroku kalhot a výtvor hrdě vystavovala před svými vrstevnicemi. Jako jedno z mála děvčat ještě v té době totiž nemenstruovala. A nezlepšilo se to ani za další dva roky. Teprve po mnohých vyšetřeních zjistila Nataša šokující pravdu – narodila se bez dělohy.

Mladá žena trpí takzvaným MRKH syndromem (Mayerův–Rokitanského–Küsterův–Hauserův syndrom), při kterém v ženském těle z důvodu vrozené vady chybí děloha a část vaginy. Ženy s touto poruchou proto nemohou přirozeně otěhotnět, přestože mají zdravě vyvinutá vajíčka, bez komplikovaných zákroků pak nemohou mít ani sex. Postihuje pouhou jednu ženu z pěti tisíc a kvůli nedostatku výzkumu se nemocí zabývá pouhá hrstka lékařů.

Když se Natasha v 16 letech dozvěděla, čeho se jí nedostává, cítila se jako „naprosté monstrum.“ Dnes řídí úspěšnou neziskovou organizaci Pants Project (Projekt kalhoty), se kterou vybírá peníze pro neplodné. Hlavní platformou organizace je sociální síť Instagram, Bishopová tento kanál využívá i k propagaci feminismu a krásy vlastního těla. „Pomalu se učím samu sebe zase milovat,“ píše v jednom z příspěvků.

Lékařům pomohl internet

Když se v 19 letech znovu rozhodla zjistit, co je s jejím tělem přesně v nepořádku, lékaři tápali. „Jeden doktor nakreslil mou rozmnožovací soustavu a ukázal, co přibližně v ní chybí. Bylo to velice vágní,“ popisuje svou zkušenost. „Další řekl, že si vygooglil mou poruchu, a ukázal mi monitor,“ popisuje, jak se poprvé dozvěděla o své diagnóze.

Se svou organizací Natasha vybírá peníze pro charitu Se svou organizací Natasha vybírá peníze pro charitu | Thepantsproject.com

Následovala léčba, která měla Natashe pomoci k bezbolestnému sexuálnímu životu. „Ženy s MRKH mají asi jen třetinu normální vaginy, z lékařského hlediska ji vlastně nemají vůbec,“ vysvětluje gynekoložka Gillian Roseová. Protože jde ale o sval, jde roztáhnout pomocí operace nebo speciálních pomůcek. „Jakmile žena projde jednou nebo oběma možnostmi, měla by mít možnost užít si sex,“ dodává.

Strašná bolest a pláč při sexu

„Bylo to strašně bolestivé,“ vzpomíná na léčbu Nataša. Často při intimních chvílích s přítelem propukala v pláč. „Měl jsem pocit, že jde o něco, co mé tělo nemělo mít možnost zažít.“ S časem se její situace zlepšila. „Pokud ale máme sex pravidelně, je skvělý a nebolí to,“ dodává.

Ohledně svého těla je Bishopová velice otevřená, jde však o záměr. „Rodiče si myslí, že to přeháním se svěřováním, ale já jen chci, aby i další ženy s MRKH syndromem, nebo ty, které jsou neplodné z jiných důvodů, neměly pocit, že jde o nějaké stigma,“ vysvětluje Natasha zápal pro dobrou věc.

O projektu promluvila Natasha i v rámci přednášek TEDx: