Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Další tajemství Titaniku: Vrak našli náhodou, námořníci pátrali po jaderných ponorkách

Autor: Darina Jíchová - 
14. prosince 2018
19:05

Titanik „vyplavil“ své další tajemství. I více než století po potopení zaoceánského parníku poutá tragický osud lodi pozornost celého světa. Nyní se ukázalo, že k nalezení zachovalého vraku Titaniku došlo skoro náhodou. Jeho objevitel Robert Ballard odhalil, že cílem celé výpravy byly dvě potopené jaderné ponorky, informovala stanice CNN.

Výzkumnou misi v roce 1985 financovalo americké námořnictvo, expedice na dně Atlantiku pátrala po dvou ponorkách. „Nechtěli, aby se o tom vědělo. Byla to přísně tajná operace, tak jsem jim poskytl dokonalou zástěrku. Tvrdili jsme, že je to čistě vědecká operace za vrakem Titaniku,“ uvedl geolog a oceánolog Ballard, který byl jako důstojník v záloze kvůli této misi povolán v 80. letech do akce. Až do letošního roku byl zavázán mlčenlivostí.

Poslední minuty Titanicu Poslední minuty Titanicu | Infografika Graphic News

Nejdřív ponorky a pak Titanik

Námořnictvo Ballardovi nabídlo, že celou jeho výpravu za Titanikem zaplatí a poskytne mu nejmodernější techniku, ale jen za té podmínky, že se nejdřív vydá k jaderným ponorkám Scorpion a Tresher, které i se svými posádkami zmizely v 60. letech. „Věděli jsme, kde ponorky jsou, armáda měla zájem o jaderné zbraně, které byly na palubě. Potřebovali jsme se ale vyhnout pozornosti Rusů,“ objasnil Ballard.

Jejich cílem bylo rovněž zjistit, jak jaderný reaktor, který byl na palubě ponorek, ovlivňuje podmořské prostředí. „Nikdo nevěděl pravdu, tisk nám spolknul návnadu i s navijákem,“ dodal vědec. „Prozkoumali jsme ponorky a zbylo nám ještě 12 dní na to, abychom se podívali po Titaniku,“ řekl Ballard.

„Když jsme objevili vrak, byli jsme samozřejmě překvapení a nadšení. Nebylo to jednoduché a nebyli jsme první, kdo se o to pokoušel, ale zvládli jsme to a v honbě za tímto pokladem jsme vyhráli,“ prohlásil Ballard. Tisk tehdy příběhu věnoval obrovskou pozornost, pravý záměr expedice ale zůstal skryt.

Letos byla mise odtajněna a Ballardovo svědectví se stane součástí nové výstavy o Titaniku, která bude na konci roku otevřena ve Washingtonu. Ballard přiznal, že podobných výprav podnikl několik, informace o nich ale zůstávají tajné.

První a poslední plavba

Titanik na počátku 20. století zkonstruovala irská loděnice Harald a Wolf, jeho první a poslední plavba se uskutečnila v roce 1912, kdy 10. dubna vyrazil z anglického Southamptonu směrem do New Yorku, o čtyři dny později krátce před půlnocí se parník srazil s ledovcem. Potápěl se necelé tři hodiny, ke dnu klesl 15. dubna. Při nehodě zemřelo kolem 1500 cestujících a členů posádky.

Česká stopa na Titaniku

Co se Čechů na palubě Titaniku týče, oficiálně, jak uvádí magazín National Geografic, na ní žádný necestoval. Tehdy totiž český stát neexistoval, a Češi by tak cestovali jako občané Rakouska-Uherska. Těch bylo na palubě asi 49, ale ani jeden Čech. Později se objevili Češi, kteří tvrdili, že ztroskotání přežili, jejich příběhy ale nebyly pravdivé.

Podle National Geografic je jasné jen to, že na palubě byl Slovák, který plul pod falešným jménem a měl to štěstí, že neštěstí přežil. Jediný Čech, který má s tragédií spojitost, se jako člen parníku Carpathia podílel na záchraně přeživších.

Video  Co uvidíte na výstavě Titanic  - JVS Groupt
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi