Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mayová „přežila“. Zůstává premiérkou i šéfkou konzervativců, do voleb už je ale nepovede

Aktualizováno -
12. prosince 2018
22:09
Autor: ČTK - 
12. prosince 2018
19:26

 Britská premiérka Theresa Mayová dnes ustála hlasování poslanců své vlastní strany o nedůvěře, ve kterém se rozhodovalo, zda bude dál vůdkyní Konzervativní strany a potažmo i předsedkyní vlády. Informoval o tom poslanec Graham Brady, předseda výboru, který měl sčítání na starosti. Poslanci vládní Konzervativní strany odpovídali v tajném hlasování na otázku, zda mají důvěru v Theresu Mayovou jako svou vůdkyni. 200 zákonodárců uvedlo, že důvěru má, 117, že ji nemá. Do řádných voleb v roce 2022 už ale konzervativce nepovede. Řekla to podle vyjádření poslanců před výborem sdružujícím vlivné konzervativní zákonodárce krátce před hlasováním. 

Mayová dále zmínila, že do 21. ledna příštího roku chce s Bruselem vyjednat variantu irské pojistky, kterou by sdíleli i severoirští unionisté (DUP), kteří menšinovou britskou vládu posporují. EU přitom jednoznačně odmítá změny dojednaného textu smlouvy, jehož součástí je i pro část britské politické scény nepřijatelná pojistka pro režim na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Mayová potřebovala získat prostou většinu 159 z 317 zákonodárců Konzervativní strany, aby hlasování přestála.

Zatímco agentura Reuters uvedla, že v médiích a na sociálních sítích svou podporu premiérce vyjádřilo 198 poslanců Konzervativní strany, reportérovi listu The Guardian to samé na záznam potvrdilo 160 konzervativců z řad zákonodárců. Podle televize SkyNews Mayovou podpoří 172 poslanců Konzervativní strany. Nakonec se pro setrvání premiérky vyslovilo 200 poslanců, proti jich bylo 117.

„Někteří poslanci, kteří veřejně Mayovou podpořili, ale v soukromí podle britských politických komentátorů uvedli, že budou hlasovat proti ní,“ upozorňuje Reuters.

Pokud by Mayová hlasování neustála, musela by rezignovat na funkci šéfky strany a očekávalo by se od ní, že odstoupí i z úřadu premiérky. Strana by si pak volila nového lídra. Tento proces by podle BBC zabral patrně několik týdnů. 

dragomira ( 12. prosince 2018 22:00 )

Třeba se tam posseerrte!

Zobrazit celou diskusi