Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nový ministr pro brexit má české kořeny. Jeho otec prchl před nacisty

Autor: ČTK - 
9. července 2018
13:31

Britský ministr pro odchod z EU David Davis s okamžitou platností rezignoval. Svého úřadu se vzdal po sporu s premiérkou Theresou Mayovou ohledně jejího návrhu na podobu vztahů Velké Británie s EU poté, co země příští rok blok opustí. Nástupcem Davise se stal bývalý advokát a konzervativní poslanec Dominic Raab. Má české předky, zkušenosti z vyjednávání mírových dohod v Oslu mezi Izraelem a Palestinci, černý pásek v karate a v mládí pobýval v kibucu.

Novým ministrem pro odchod Spojeného království z Evropské unie se stal Dominic Raab, který tak ve funkci nahradil Davida Davise. V prohlášení o tom informoval úřad britské premiérky Theresy Mayové. Davis v noci na dnešek s okamžitou platností rezignoval, neboť nesouhlasil s premiérčiným brexitovým plánem.

„Královna s potěšením schválila jmenování poslance Dominica Raaba ministrem pro vystoupení z Evropské unie,“ citovala agentura Reuters premiérčin úřad.

Jeho otec utekl před nacisty

Raab svou kariéru začal jako obchodní právník, později působil v Bruselu jako poradce pro unijní a mezinárodní obchodní právo. V roce 2000 vstoupil do služeb ministerstva zahraničí a v roce 2010 byl zvolen do parlamentu. Postupně působil v několika funkcích vládních a ministerských náměstků, do nynějška měl na starosti otázky bytové výstavby.

Raab je podle informací britského listu The Times synem českého Žida, který v dětství uprchl s rodiči před nacisty. Značná část jeho příbuzenstva zahynula během holokaustu. Jeho otec přišel do Británie v roce 1938 v šesti letech a neuměl anglicky, ale časem vystudoval střední školu a začal pracovat jako manažer pro britský řetězec Marks & Spencer.

Za manželku má Brazilku, která pracuje pro Google

Raabova matka jej vychovávala v anglikánské víře a nakonec si vzal katoličku, Brazilku Eriku Rey-Raabovou, která pracuje pro internetový vyhledávač Google. Mají spolu ročního syna Petera.

Do parlamentu Raaba poprvé zvolili v roce 2010, předtím od roku 2006 pracoval jako šéf administrativy tehdejšího stínového ministra vnitra Davise. Podobně jako on kritizuje zásahy státu do soukromí lidí. Ke konci tisíciletí pracoval Raab pro hlavního palestinského vyjednávače při uzavírání mírových dohod mezi Izraelem a Palestinci v Oslu.

Davis varuje: Hrozí slabá vyjednávací pozice

Ve svém rezignačním dopise dnes Davis podle agentury Reuters mimo jiné uvedl, že kvůli politice Mayové se Londýn ocitne v „lepším případě ve slabé vyjednávací pozici“ a bude nucen činit další ústupky.

Parlament navíc podle Davise nezíská po brexitu zpět z Bruselu některé pravomoci. Takové vyhlídky jsou „spíše iluzorní než reálné“, uvedl Davis. Připomněl, že s úřadem předsedkyně vlády se v uplynulých měsících neshodl v řadě otázek týkajících se brexitu. Podle něj je „méně a méně pravděpodobné“, že se vládě podaří uvést do praxe výsledek referenda z roku 2016, v němž se Britové vyslovili pro odchod z EU.

Mayová v reakci na Davisovu demisi podle Reuters uvedla, že jeho odchodu lituje. Dodala, že vyjednávací pozice britské vlády je v souladu s výsledkem referenda i volebním programem konzervativců, v němž strana slibovala odchod z jednotného trhu i celní unie. Podle ní také není pravda, že by parlament nezískal po brexitu zpět kontrolu nad britskými zákony. Vláda musela učinit nějaký krok, aby mohla nastat fáze podrobnějších jednání o budoucích vztazích Londýna a Bruselu, dodala Mayová.

Video  Nigel Farage pro Blesk: Dva roky po brexitu stále bere plat z EU, Čechům radí útěk  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Odchází i další klíčový člověk

Po Davisovi, který funkci ministra pro brexit zastával od roku 2016, ohlásila odchod z ministerstva pro brexit podle tisku i další klíčová osoba, náměstek Steve Baker. Britská média nevylučují, že rezignují i další vysoce postavení členové kabinetu.

Demisi podal Davis krátce poté, co si premiérka Mayová zajistila podporu rozděleného kabinetu pro své plány týkající se vztahů Británie a EU po brexitu. Podle některých členů vlády, kteří jsou zastánci takzvaného „tvrdého“ brexitu, tedy úplné odluky od unijních struktur, je ale vládní brexitový plán příliš měkký. Podporovatelem nekompromisního brexitu byl i Davis. Podle agentury AP jeho odchod křehkou vládu Mayové oslabí.

Premiérka má dnes navíc svůj brexitový plán obhajovat v Dolní sněmovně. Čekají ji také jednání s konzervativními poslanci a členy Sněmovny lordů. „Je to naprostý chaos. Theresa Mayová už nemá žádnou autoritu,“ citovala BBC představitele opozičních labouristů Iana Laveryho. Konzervativní poslanec Peter Bone naproti tomu soudí, že Davis se rozhodl správně a zásadově. Návrhy premiérky ohledně brexitu jsou podle něj nepřijatelné.

Zobrazit celou diskusi