Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nejrychlejší zvíře na planetě už dávno není gepard. Prvenství musel přepustit drákulovi

Autor: FiM, The Guardian - 
15. prosince 2018
21:35

Mravenec je nejrychlejším zvířetem světa! Tedy, jak se to vezme, protože rychlost se dá posuzovat různě, někdo je nejrychlejší běžec, někdo řidič, jiný plavec, další pak třeba nejrychleji vyskočí… Mravenec má nejrychlejší čelisti! Kam se na něj v tomhle ohledu hrabe jaguár, lev nebo gepard.  

Tropický druh mravence, příznačně nazvaný Dracula, má extrémně rychlá ústa, dokáže jimi svou kořist omráčit, nebo rovnou zabít.

Zatímco nejrychlejší muž planety, Usain Bolt, dokáže vyvinout rychlost necelých 45 km v hodině, gepard ho ve sprintu pohodlně překoná, když dokáže běžet rychlostí skoro 105 km za hodinu! Přesto na mravenčího „Draculu“ nemá ani on, a to ani zdaleka. Tento mravenec totiž dokáže sevřít svou čelist neuvěřitelnou rychlostí 321 kilometrů za hodinu! Nutno ovšem podotknout, že člověk dokázal, že i když sám není schopen podobné rychlosti dosáhnout, například jím vymyšlený a sestrojený dopravní letoun typu Boeing dokáže létat rychlostí až 950 km za hodinu.

Gepard ale už každopádně není nejrychlejší zvíře na Zemi. Vědci totiž zjistili, že tropický hmyz, mravenec Dracula, je schopný své čelisti sevřít rychlostí 90 metrů za sekundu, což je více než 321 kilometrů za hodinu. To je nejrychlejší dosud zaznamenaný zvířecí pohyb bez ohledu na jeho typ.

Mravenci používají tento bleskurychlý úkon k útoku, omráčení a zabíjení kořisti.

„Mravenci cestují podzemím a pokud se setkají se stonožkou nebo s termity, mohou je svou hbitou čelistí rozdrtit, nebo alespoň omráčit,“ poznamenal k výzkumu, který vedl, Andrew Suarez, profesor biologie na univerzitě v Illinois.

Vědci ke změření rychlostí mravenčích čelistí využili moderní technologie, zejména video.

Mravenci rodu Dracula mají oproti jiným druhým mravenců nejen atypicky rychlá, ale také atypicky tvarované čelisti. Navíc mají neobvyklé stravovací návyky, odtud také pochází jejich pojmenování „Dracula“. Jsou to kanibalové. Dospělí mravenci nejsou schopni zpracovávat pevnou potravu, místo toho krmí kořistí své larvy a pak pijí jejich krev. Pojmenování Dracula se tak víc než nabízí. Mravenčí Draculové většinou žijí v tropických oblastech Afriky a Asie. Shlukují se ve velkých koloniích v podzemí nebo uvnitř stromových kmenů, takže jsou jen zřídka k vidění.

Zobrazit celou diskusi