Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Američané vrátili na Filipíny ukradené zvony. Válečnou trofej drželi 117 let

Autor: ČTK, nkov - 
11. prosince 2018
16:10

Spojené státy dnes vrátily Filipínám tři kostelní zvony, které si v roce 1901 odvezly jako válečnou trofej. Filipínská vláda se o návrat zvonů do města Balangiga na ostrově Samar snažila víc než dvacet let. Informovala o tom agentura AFP, podle níž toto gesto uzavírá citlivou kapitolu v dějinách obou zemí.

Zvony, které byly v úterý dopraveny americkým vojenským letounem na letiště ve filipínské metropoli Manile, představují pro Filipíny jeden z nejznámějších symbolů odporu vůči americkému kolonialismu.

Filipíny byly od 16. století španělskou kolonií, v roce 1896 ale byla zahájena revoluce a v roce 1899 Filipínci vyhlásili první filipínskou nezávislou republiku. Ta ovšem neměla dlouhého trvání, protože na přelomu století byly po španělsko-americké válce Filipíny prodány Spojeným státům.

Odveta za povstání

Souostroví pak bylo dějištěm dlouhé partyzánské války. V roce 1901 se zvuk jednoho z navrácených zvonů údajně stal ve městě Balangiga signálem k zahájení překvapivého útoku filipínských povstalců na americké vojáky, při němž rebelové povraždili 48 příslušníků armády USA.

Američané rozpoutali krvavou odvetu, kterou nepřežily stovky, možná až tisíce Filipínců a při níž bylo město Balangiga prakticky srovnáno se zemí. Zvony si Američané odvezli jako válečnou kořist.

Zobrazit celou diskusi