Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

2,5 tuny zásob. Kosmonautům na vesmírné stanici přistál předčasný „Ježíšek“

Autor: ČTK - 
8. prosince 2018
13:55

K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dnes po třídenním letu dorazila nákladní loď Dragon americké soukromé společnosti SpaceX. Na orbitální komplex dopravila 2,5 tuny zásob, náhradních dílů a materiálu pro vědecké experimenty. Přiblížení a připojení lodě, které vysílala v přímém přenosu televize americké vesmírné agentury NASA, se pozdrželo kvůli komunikačnímu výpadku.

Před polednem SEČ se nejprve vesmírný kamion přiblížil ke stanici na deset metrů, ale než mohl být zachycen robotickým ramenem Canadarm2, nastaly problémy se satelitní komunikační síti. Manévr byl proto přerušen a Dragon se pro jistotu od stanice vzdálil na 30 metrů.

Následně se pak přerušilo i spojení stanice se řídícím střediskem na Zemi. Po vyřešení výpadku robotické rameno, řízené astronauty Alexanderem Gerstem a Serenou Auňónovou Chancellorovou, nakonec loď uchopilo, aby ho mohlo se zhruba dvouapůlhodinovým zpožděním připojit k modulu Harmony v americké sekci stanice.

Dragon vynesla na oběžnou dráhu 5. prosince raketa Falcon 9 patřící rovněž společnosti SpaceX. Mezi nákladem je mimo jiné i 40 myší a 36.000 červů k výzkumu stárnutí a svalů. Nechybí v něm ani vánoční krocan, brusinková omáčka a sladkosti ke zpestření štědrovečerní večeře a svátků.

Na Mezinárodní vesmírné stanici jsou tak od dneška už tři nákladní lodě. Nejprve tam 16. listopadu zakotvil ruský Progress MS-10. O 11 hodin později, 17. listopadu, pak přistála loď Cygnus americké společnosti Northrop Grumman.

Na ISS nyní pobývá šestičlenná posádka, kterou tvoří Rusové Sergej Prokopjev a Oleg Kononěnko, Američanky Serena Auňónová Chancellorová a Anne McClainová, Němec Alexander Gerst a Kanaďan David Saint-Jacques.

Kononěnko, McClainová a Saint-Jacques přiletěli 3. prosince a na orbitálním komplexu stráví příštích více než šest měsíců. Prokopjev, Auňónová Chancellorová a Gerst jsou na ISS od června a na Zemi se vrátí 20. prosince.

Zobrazit celou diskusi