Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ve stepi přistál vesmírný koráb. Američan, Rus a Japonec se z mise vrátili na Zemi

Autor: ČTK, ula - 
3. června 2018
16:23

V kazašské stepi dnes přistála vesmírná loď. V přistávacím modulu se na Zemi z dlouhodobé expedice na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) vrátili Rus Anton Škaplerov, Američan Scott Tingle a Japonec Norišege Kanai.

„Přistávací modul s kosmonautem Škaplerovem a astronauty Tinglem a Kanaiem přistál,“ uvedlo řídící středisko letu v Koroljevu u Moskvy podle agentury TASS. Přistávací modul vesmírné lodi Sojuz MS-07 podle agentury Interfax přistál jihovýchodně od kazašského města Džezkazgan. „Všechny operace při opuštění oběžné dráhy a přistání se odehrály standardně. Členové posádky se po návratu na Zemi cítí dobře,“ oznámila ruská vesmírná agentura Roskosmos.

Škaplerov, Tingle a Kanai působili na ISS od loňského prosince. Zatímco Tingle a Kanai byli ve vesmíru poprvé, pro Škaplerova šlo o třetí misi na Mezinárodní vesmírné stanici.

Na ISS pokračují v práci americký astronaut Andrew Feustel, jeho krajan Richard Arnold a jejich ruský kolega Olega Artěmjev. Už 6. června má z kosmodromu Bajkonur odstartovat vesmírná loď s třemi novými členy posádky ISS - Rusem Sergejem Prokopjevem, Američankou Serenou Auňónovou Chancellorovou a německým astronautem Evropské kosmické agentury (ESA) Alexanderem Gerstem.

Zobrazit celou diskusi