Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Aljašku zasáhlo silné zemětřesení. Ničivá vlna tsunami nepřišla

Aktualizováno -
30. listopadu 2018
21:20
Autor: ČTK, nkov - 
30. listopadu 2018
19:04

Jih Aljašky u města Anchorage dnes zasáhlo silné zemětřesení, po kterém americká Národní meteorologická služba (NWS) vydala pro Cookův záliv a poloostrov Kenai varování před přívalovou vlnou tsunami. Varování později NWS odvolala.

Americká geologická služba USGS na webu oznámila, že zemětřesení mělo sedm stupňů. Takovéto otřesy mohou způsobit vážné škody v rozsáhlých oblastech. Média prozatím informovala o několika prasklinách, které se objevily na domech v Anchorage. Zranění dosud hlášena nebyla.

Média informovala o prasklinách, které se objevily na domech v Anchorage, či o poničených silnicích. Žádná vážná zranění a úmrtí dosud hlášena nebyla, nemocnice ve městě nicméně preventivně zrušila neakutní operace, aby se připravila na možný krizový příjem.

Mezinárodní letiště v Anchorage pozastavilo provoz a řídicí věž byla evakuována. Zatím není jasné, kdy bude opět fungovat. Po otřesech přestaly na letišti fungovat telefony. Provoz pozastavila i železnice, neboť bylo poškozeno dispečerské středisko. Škody na trati hlášeny nejsou.

Z preventivních důvodů byl odstaven transaljašský ropovod, jehož 1300 kilometrů dlouhým potrubím proudí ropa ze severních polí na jih. Alyeska Pipeline Service Company, která produktovod provozuje, zatím nezjistila žádné poškození. Ropovod bude opět zprovozněn po inspekci.

O událostech na Aljašce byl informován americký prezident Donald Trump, který je na summitu G20 v Argentině.

Video  Aljašské město Anchorage zasáhlo zemětřesení  - Twitter/Eric Fielding
Video se připravuje ...

 

 

 

Zobrazit celou diskusi