Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemětřesení v Íránu si vyžádalo na 200 zraněných. Mělo sílu 6,3 stupně

Autor: ČTK, for - 
25. listopadu 2018
21:12

Západ Íránu zasáhlo v neděli zemětřesení o síle 6,3 stupně, informovala agentura Reuters s odvoláním na americkou geologickou službu USGS. Podle íránské státní televize utrpělo zranění na 200 lidí, žádná oběť na životě nebyla ohlášena. Ohnisko se nacházelo v hloubce 65 kilometrů; otřesy udeřily v oblasti 114 kilometrů severozápadně od města Ílám nedaleko hranice s Irákem a citelné byly i v irácké metropoli Bagdádu a v Kuvajtu.

„Zraněno bylo 200 až 210 lidí, nemáme žádné mrtvé,“ uvedl guvernér zasažené provincie Kermánšáh. Obavy z následných otřesů vyhnaly za chladného počasí do ulic několika měst množství lidí, informovala íránská média. Do oblasti ihned zamířily záchranářské týmy.

„Nemáme žádné zprávy o úmrtích; většina lidí byla zraněna, když utíkala, nikoli přímo v důsledku zemětřesení,“ řekl státní televizi šéf íránské záchranné služby s tím, že většina osob byla zraněna lehce.

Poškozené jsou budovy i silnice

Otřesy poškodily některé budovy a silnice v provincii Kermánšáh. Způsobily rovněž výpadky elektřiny. Írán se nachází nad několika liniemi seizmických zlomů a zemětřesení jsou zde proto častá.

Loni v listopadu tak zasáhlo západní Írán zemětřesení o síle 7,3 stupně. V důsledku katastrofy přišlo o život více než 600 lidí a 9000 dalších bylo zraněno. Nejhorší zemětřesení v tomto tisíciletí postihlo Írán v roce 2003, kdy na jihu zahynulo nejméně 26 tisíc lidí. Srovnáno se zemí tehdy bylo historické město Bám.

Zobrazit celou diskusi