Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Autistu Adama a sportovní hvězdu pojí silné pouto. Jejich příběh je inspirací

Autor: Darina Jíchová - 
26. listopadu 2018
23:20

Dvojici mladíků z americké Minnesoty pojí silné přátelství už od dětství. A doufají, že se stanou inspirací pro ostatní. Potkali se v sedmi letech a od té doby jsou nerozlučnou dvojicí. Nic na tom nemění ani fakt, že jeden z nich trpí autismem a druhý je hvězdou středoškolského wrestlingového týmu. Dva nejlepší přátelé se podělili o svůj příběh s americkou televizní stanicí ABC.

Trey Kruse a Adam Potter se setkali na základní škole. Adam, který trpí autismem, měl od malička potíže navazovat vztahy s druhými. S Treyem si ale padli do oka. „Nepřišlo mi, že by byl jiný. Myslel jsem, že je vtipný, mluvil během vyučování, a tak jsem se s ním začal kamarádit. Povídali jsme si ve škole, po škole a chtěl jsem ho víc poznat,“ popsal začátek jejich přátelství Trey.

Silné přátelství změnilo chlapci s autismem život. Na snímcích Adam Potter a Trey Kruse. Kluci se potkali, když jim bylo sedm. Silné přátelství změnilo chlapci s autismem život. Na snímcích Adam Potter a Trey Kruse. Kluci se potkali, když jim bylo sedm. | reprofoto/youtube/goodmorningamerica

„Jejich vztah je stále silnější, nic ho nezastaví,“ uvedl otec mladého sportovce Troy. Adamova matka Lisa prohlásila, že něco tak prostého jako přátelství jejímu synovi naprosto změnilo život a pomohlo mu navázat vztahy i s dalšími lidmi. „Přátelství s Treyem mu otevřelo cestu k dalším dětem,“ uvedla.

Přátelství, které změnilo život

„Bylo to jako blesk z čistého nebe, Adam přišel domů ze školy a oznámil, že má kamaráda. To se pak opakovalo stále častěji a najednou měl celou partu přátel. Mnozí z nich se časem vytratili, ale Trey zůstal, je to Adamův pravý kamarád,“ popsala paní Potterová. Chlapci i rodiče doufají, že jejich příběh bude inspirací pro další děti.

„Ve školní jídelně často narazíte na dítě, které sedí úplně samo, a je jedno, jestli je to autista nebo ne. Celý jejich život může změnit to, když si k nim někdo sedne a pozdraví je,“ domnívá se Potterův otec Adam.

„Mám ho rád“

Chlapci mají před sebou poslední rok střední školy, vybírají si vysoké školy a připravují se na závěrečné a přijímací zkoušky. Jejich cesty se rozdělí. Nicméně pokud se přátelé nevidí, zůstávají v kontaktu pomocí telefonu a sociálních sítí.

„Víte, myslím, že Adam má v hlavě v rámci svého denního režimu položku: Mluvil jsem s Treyem, tudíž všechno bude v pořádku, kterou pilně dodržuje,“ prohlásil s úsměvem David Potter.

Potterovi přiznali, že Trey Kruse byl prvním Adamovým kamarádem, prvním dítětem, které ho oslovilo. Na otázku, proč jsou chlapci přátelé a zda vztah budou udržovat i dál, Kruse bez pochyb odpověděl, že ano. „Mám ho rád,“ dodal prostě.