Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Migrant (30) si hrál na školáka šest týdnů. Rodiče dětí: Musí padat hlavy

Autor: for - 
24. listopadu 2018
12:10

Rodiče žáků, kteří strávili šest týdnu ve třídě s 30letým mužem, žádají o vyvození personálních důsledků. Žadatel o azyl předstíral, že je mu 15 let, aby mohl studovat na anglické škole v Ipswichi. Na už zrušeném facebookovém profilu měl přitom na profilové fotografii plnovous. Spolužáci ho odhalili začátkem listopadu. V pátek pak rodiny požádaly o potrestání zaměstnanců školy a o opatření, která by podobnou chybu vyloučila. O novém vývoji v případu informoval britský list Mirror.

Lhaní o věku nakonec potvrdily úřady. Muže ale „prokoukli“ především jeho spolužáci, když se s nimi pokoušel přátelit. „Měl chlupy na hrudi a tělo dospělého muže. Je směšné, že se to vůbec mohlo stát,“ reagoval jeden z rozhořčených rodičů. Svoji eskapádu na Stoke High School v Ipswichi zvládl migrant udržet v tajnosti celých šest týdnů, nyní mu hrozí deportace.

Šlo zřejmě o Íránce, který byl odveden ze školy poté, co se jeho docházce vzepřeli žáci i rodiče. „Je to obrovský problém bezpečnosti, když se ve třídě plné mladých žáků objeví muž, jehož zázemí i život je neznámý,“ reagoval další z rodičů pro britský deník Mirror. Nabízí se otázka, jak je možné, že úřady a škola nezasáhly dříve. Podle rodičů bylo očividné, že jde o staršího muže.

Rodiny žáků teď požadují vysvětlení „Budou padat hlavy, nedojdeme pokoji, dokud nám někdo nedá plnohodnotné vysvětlení,“ oznámili rodiče. Vše odstartoval příspěvek jednoho z žáků, který muže vyfotil a poslal dál v aplikaci Snapchat. Do obrázku vložil komentář, jak je možné, že s nimi na hodině matematiky je 30letý muž. Později našel i jeho profil na Facebooku, kde na profilové fotografii držel lahev piva a měl plnovous. Údajně se později i přiznal, že je ženatý a má dvě děti.

Místo vzdělání deportace

Žadatel o azyl je nyní pod dozorem a údajně mu hrozí deportace, pokud úřady jeho žádost o azyl zamítnou. Pokud má azylant v Británii nejasné doklady o svém věku, úřady s ním mají jednat jako s dospělým. Proč se to v tomto případě nestalo, není zatím jasné.

Mezi červnem 2016 a červencem 2017 si Británie zažila už 705 sporů o věk. Jen v 35 procentech případů se ukázalo, že se opravdu jedná o dítě. Spor o věk byl nedávno i v Česku, ve Zdibech způsobil v polovině listopadu poprask údajný dětský řidič. Jednalo se o 22letého nemocného Ukrajince.