Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Chtěl zakázat ananas na pizze. „Zašel jsem moc daleko,“ přiznal prezident Islandu

Autor: Mii - 
16. listopadu 2018
18:57

Téměř dva roky poté, co se islandský prezident Gudni Jóhannesson nechal slyšet, že nesnáší ananas na pizze a nejraději by tuto praktiku zakázal, přiznal, že jeho komentář byl přes čáru. Pizzu Hawai podle svých slov stále rád nemá, ale tehdy se nechal příliš ovlivnit svým úřadem. Jóhannesson měl v roce 2017 kvůli známému pokrmu potyčku s kanadským premiérem Justinem Trudeau.

Celá kauza začala v únoru 2017, kdy islandský prezident navštívil místní střední školu a odpověděl jednomu studentovi na otázku, co si myslí o ananasu na pizze. Jóhannesson tehdy řekl, že je proti tomu nejvíc, jak je to možné a kdyby měl pravomoc, celý pokrm by zakázal.

Neobvyklý komentář rozpoutal mezinárodní debatu, zda je ovoce na pizze skutečně dobrý nápad, nebo ne. Zapojili se do ní i světoví politici, například kanadský premiér Justin Trudeau, který Jóhannessovi ostře odvětil, že je „tým ananas“ a vždy bude „podporovat tento úžasný vynález z Ontaria“.

Takzvanou pizzu Hawai totiž vytvořil v 60. letech minulého století kanadský kuchař z Ontaria Sam Panopoulos, který čtyři měsíce po komentářích islandského prezidenta zemřel. „Tehdy mě příliš ovlivnil úřad, ve kterém se nacházím. Zašel jsem moc daleko,“ přiznal nyní Jóhannesson v televizním pořadu As It Happens.

Ananas? Radši mořské plody

V tom samém pořadu Panopoulos loni obhajoval svou jídelní kreaci. „Měl by se chovat lépe. Jsem si jistý, že je mnohem mladší, než jsem já, a já už pizzy dělám od svého mládí,“ komentoval kauzu kuchař.

Islandský prezident se na to rozhodl reagovat. „Hodně jsem o tom přemýšlel a musel jsem vydat prezidentské prohlášení. Prezidentské prohlášení o ananasu na pizze. Nic proti ananasům nemám, ale když se dají na pizzu, stane se z nich kaše,“ řekl tehdy.

Když už ale celá kauza utichala, Jóhannessonovi se podařilo rozpoutat další kontroverzi. Uvedl, že jako ingredienci na pizzy doporučuje mořské plody, což se nesetkalo s velkým nadšením veřejnosti. Panopoulos na to reagoval podezřením, že islandský prezident chce jen podpořit rybářský průmysl jeho národa.

„Odhadl to správně. Island je národ rybářů a kdyby si všichni dávali mořské plody na své pizzy, tak by to bylo skvělé,“ přiznal nyní Jóhannesson. Podle něj to ale neznamená, že by to bylo zlé jídlo. „Ve skutečnosti jsou mořské plody na pizze moc dobré, měli byste to vyzkoušet!“ doporučil prezident.

drazor ( 16. listopadu 2018 19:32 )

Ať žije Porno Blesk, vypadá to že někomu dělá reklamu.

Zobrazit celou diskusi