Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Černý den pro pizzu s ananasem. Zemřel muž (†83), který dal světu „havaj“

Autor: mah - 
10. června 2017
14:50

Narodil se v Řecku, ve 20 letech se přestěhoval do Kanady a zapsal se do historie světové gastronomie. Sam Panopoulos ve své restauraci totiž jako první podával jídlo, které nadchlo, pohoršilo nebo alespoň zmátlo nejednoho strávníka. V roce 1962 se rozhodl na šunkovou pizzu přidat kousky ananasu z plechovky. Zemřel tento čtvrtek ve věku 83 let, informovala na svém webu televize BBC.

Panopoulos otevřel po emigraci do Kanady se svými dvěma bratry postupně několik restaurací. Se „zlomovým“ nápadem přišel v podniku v Chathamu, malém městu v Ontariu.

„Prostě jsme na vrch přidali ananas, jenom tak, chtěli jsme zkusit, jak to bude chutnat,“ vzpomínal Panopoulos pro BBC v dřívějším rozhovoru.

Zákazníci si chuť nové sladkokyselé pizzy zamilovali. I když podle některých historiků tomu pomohla i velká popularita polynéské kultury v USA. Panopoulos pizzu přitom pojmenoval podle nápisu na plechovce ananasu, který použil, když pizzu připravoval poprvé.

Jeho rodina ho v parte popsala jako nezapomenutelného člověka, jehož upřímný smysl pro humor, nakažlivý smích a upřímnost budou chybět jeho rodině, přátelům i bývalým zaměstnancům a zákazníkům.

Pizzu si snadno můžete připravit i doma, to, jaké si na ni dáte ingredience, necháme na vás:

Video  Videorecept: Jak na domácí pizzu? Stačí pár ingrediencí!  - Recepty.cz
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi